Menopoz Belirtileri Nelerdir? Menopozda Beslenme Nasıl Olmalı?
Menopoz, insan yaşamının doğal süreçlerinden biridir. Belli bir yaşa gelen tüm kadınlarda menopoz görülür, bu süreçte yumurtalıklarda bulunan folikül miktarında düşüş yaşanır. Dolayısıyla insan vücudundaki östrojen üretimi bir hayli azalır. Akabinde östrojen hormonu tamamen biter ve yumurtalıklar küçülerek işlevini kaybeder. Peki; menopoz belirtileri nelerdir? kadınlar menopoz döneminde nasıl beslenmeli? tüm detaylar yazımızın devamında…
Menopoz Nedir?
Menopoz, kelimesi Yunancada mens yani ay – pause yani durmak, anlamı taşır. Adet döngüsünün ilk olarak azalması ve daha sonra tamamen kesilmesine menopoz denmektedir. Menopoza giren bir kadında üreme işlevi biter. Menopoz yaşı her bayan için farklılık gösterir. Fakat yapılan klinik araştırmalar sonucunda menopoz yaşı 40 ila 50 olarak belirlenmiştir. Ülkemizde ise yaş oranları daha çok 40 ila 48 olarak tespit edilmiştir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Menopoz dönemi olarak adlandırılan bu durumu dünya sağlık örgütü 3 dönemde ele almıştır bunlar ise;
Premenopoz; bu dönemde yumurtalıklar yavaşlar, adet kanaması azalır. Yani menopoza kadar olan süreci kapsar ve aşağıda verdiğimiz belirtiler bu dönemde görülür.
Menopoz; bu dönem artık son adetin görüldüğü andır.
Postmenopoz; menopozun başlamasından itibaren, geçen 1 yılı kapsar.
Görüldüğü üzere menopozun belirtileri nelerdir? sorusunun cevabı adet kanamasının tamamen kesilmesi olarak verilmiştir. Menopoz dönemine giren bir kadın için üreme işlevi tamamen durmuş olup, metabolizmada aşırı yavaşlık gibi durumlar söz konusu olacaktır.
Menopoz Öncesi Belirtiler Nelerdir?
Menopoz dünya ülkelerinde daha geri yaşlarda iken ülkemizde bu yaş sınırı 40’a kadar düşmüş görünmektedir. Menopoz durumunu mutlaka her kadın yaşayacak olsa da bazı faktörler, kadınların menopoz dönemine daha erken yaşlarda girmesine neden olabilir. Özellikle 40 yaşından önce görülen adet düzensizlikleri ve adet kanamasının bitmesi erken menopoz diye adlandırılmaktadır. Bu şikayetler için doktorların uygulandığı bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Tedaviler ile menopoz dönemi daha ileri yaşlara aktarılabilir. Menopoz öncesi belirtiler nelerdir? Sorusunun yanıtına bakacak olursak;
- Adet kanamasının miktarında büyük oranda azalma,
- Çok nadir olarak görülen durumlardan biri de adet kanamasının miktarında artış,
- Nerede ise hemen her kadında görülen belirtilerden biri de ateş basmasıdır. Yani kadınlarda terleme gün içinde bunalma gibi durumlarla karşılaşabilirler.
- Uyku düzeninde değişiklik. Menopoz öncesi kişilerde ya çok uyuma isteği doğmaktadır ya da uykuya dalamama gibi sorunlar meydana gelmektedir.
- Kalpte çarpıntı ve hızlı nefes alma durumu.
- Kadınlarda depresif haller gözlemlenebilir.
- Hemen sinirlenme ve öfkeyi kontrol altına alamama,
- Mutsuzluk,
- Baş bölgesinde ve boyun bölgesinde geçmeyen ağrılar,
- Kirpiklerde ve saçlarda aşırı dökülme,
- Kronik halsizlik,
- Kaslarda geçmeyen ağrılar,
- Vücutta su kaybının aşırı bir şekilde yaşanması,
- Cinsel isteksizlik,
- Vajina bölgesinde aşırı kuruluk ve cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması,
- Sürekli tatlı yeme isteği ve iştah artışının yaşanması,
Menopoz Belirtileri Ne Kadar Sürer?
Menopoz tanısının konulabilmesi için kişilerin 12 ay boyunca hiçbir şekilde adet görmemesi gerekir. Yani en ufak bir kanama daha olması menopoz olmadığı anlamına gelecektir. Bu nedenle menopoz belirtileri yaklaşık 12 ay kadar sürebilir. Ancak bu durum kişiden kişiye farklılaşacaktır. Bazı kimseler, menopoza girdiklerinde hiçbir şekilde belirti yaşamazken bazı kimselerde belirtiler ve süreçte yaşanan rahatsızlıklar daha yoğun olabiliyor. Bu nedenle vücudunuzu iyi dinlemeli ve vücudunuz ile barışık olmanız gerekmektedir.
Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir?
40 yaşından önce görülen menopoza erken menopoz adı verilmektedir. Adet kesilmeleri kesinlikle bir hastalık değil ya da hastalık belirtisi değildir. Ancak erken yaşlarda görülen menopoz durumları kadın vücudunda halsizliğe ve mental bazı sorunlara neden olacağı için, erken menopoz belirtileri görüldüğü andan itibaren doktora başvurulması gerekir.
Erken menopoz belirtileri de tıpkı yukarıda verdiğimiz menopoz belirtileri ile aynıdır. Kadınların burada dikkat etmesi gereken en önemli konu yaş faktörüdür. Erken yaşlarda görülen menopoz belirtileri, doktorun vereceği ilaçlar ve uygulayacağı tedaviler ile tamamen ortadan kalkacaktır.
Menopoza Giren Kadın Ne Yapmalı?
Menopoz dönemi oldukça insani ve doğal bir dönemdir. Bu süreçte kadınlar kendi sağlıklarına dikkat etmeli ve kendilerini en iyi şekilde rahat ettirmelidir. Örneğin, menopoz döneminde kadınlar kendilerine bir hobi edinebilir, arkadaşları ile sıkça buluşma sağlayabilir. Cinsel yaşamda ise, kadın kendini zorlamamalıdır. Yine menopoza giren kadın ne yapmalı? Sorusunun bir diğer yanıtı ise, kadınların sağlıklı beslenmesi gerekir. Burada tüketilen her gıdaya ekstra özen gösterilmesi gerekir.
Menopoz Döneminde Cinsellik
Aslında pek çok kişi tarafından bilinen yanlış bilgilerden biri de menopoz sonrası kadınların cinsel yaşamının bittiğidir. Menopoz sonrası cinsellik devam edebilir, burada hiçbir problem yaşanmaz. Ancak yumurtalıkların küçülmesine bağlı olarak vajinada küçülme ve ağrılar meydana gelecektir. Dolayısı ile bu durum cinsel yaşamı da etkileyen faktörlerden biridir. Doktor ile görüşüp, cinsel ilişki öncesi jeller kullanılabilir. Menopoz döneminde cinsellik, kadınların korkmaması gereken durumlardan biridir.
Menopozda Beslenme Nasıl Olmalı?
İnsan yaşadığı bir ömür boyunca ve hayatın her evresinde beslenmesine dikkat etmelidir. Ancak bazı özel anlarda beslenmeye iki kat daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Menopoz döneminde de beslenme son derece bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Menopozda beslenme nasıl olmalı? kısaca bir göz atalım;
- Östrojen hormonunun bitmesi ile birlikte artık kadınlarda metabolizma yavaşlığı başlar. Bu nedenle kadınlar fazla gıda tüketmekten kaçınmalıdır.
- Kadınlar kolay sindiremeyeceği yiyecekleri tüketmekten uzak durmalıdır. Örneğin; kızartma ve hamur işlerinden uzak durulması gerekir.
- E vitamini alımı yapılmalıdır. Bu dönemde yürüyüşler yaparak, hem de güneşten E vitamini alarak daha sağlıklı bir yapıya kavuşabilirsiniz.
- D vitamini bol miktarda alınmalıdır. Kemik erimelerini önlemek için D vitamini alınması şarttır.
- Günlük olarak kalsiyum alınması gerekir. Süt, peynir ya da bol yeşillikli gıdalardan kalsiyum mutlaka alınmalıdır.
- Hazır gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekir.
- Çok şekerli ve tatlı gıdalarının tüketimine dikkat edilmesinde fayda vardır.
Menopoz Şikayetleri Nelerdir?
Menopoz şikayetleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak hemen her kadının ortak şikayeti ateş basmasıdır. Kişilerde görülen ateş basması çok uzun sürmese de, oldukça rahatsız edici bir problemdir. Bu nedenle gün içinde bol bol taze yoğurt tüketilmesi tavsiye edilir. Yoğurt hem kalsiyum açısından hem de ateş basmalarını önlemek açısından en iyi yiyeceklerden biridir.
Menopoz şikayetleri elbette sadece ateş basması değildir. Bu dönemde kadında kendilerini yaşlanmış, mutsuz hissedebilir. Depresyona girmemek için kadınların kendilerine bir uğraş edinmesi faydalı olacaktır. Menopoz şikayetleri yaklaşık bir yılın ardından tamamen bitecektir.
Menopoz Belirtileri Kanama
Menopoz belirtilerinden en önemlisi kanama miktarıdır. Kadınlar her ay gördükleri kanamada farklılık gördüğünde menopoz belirtisi olarak algılayabilirler. Ancak kanama miktarında görülen değişiklikler her zaman menopoz belirtisi olmayabilir. Bu nedenle daha sağlıklı bilgi için doktora başvurmak gerekir.