Sağlık

Demir Eksikliğine Bitkisel Çözüm

Demir Eksikliğine Bitkisel Çözüm…Demir eksikliği, pek çok kişide görülen rahatsızlıklardan biridir. Kandaki demir oranı azaldığında, demir eksikliği kansızlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle hamilelerde demir eksikliği daha fazla oluyor. Bu nedenle hamilelik döneminde demir vitaminin yoğun olduğu doğal ürünler tüketilmelidir. Yine yapılan araştırmalar neticesinde kadınlarda, erkeklere göre demir eksikliği daha fazla olduğu ispatlanmıştır. Dünya üzerinde çok yaygın olarak görülen demir eksikliği için mutlaka bazı meyve ve sebzelerin, düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Gün içinde stres, yorgunluk, halsizlik ve mutsuzluk gibi durumlara neden olan demir eksikliği için takviye ilaç kullanımı yapılabilir. Ancak ilaç yerine doğrudan bitkilerden bu vitamini almanız hem daha kolay hem de daha avantajlı olacaktır. Demir eksikliği vücutta bazı sorunların da meydana gelmesine neden olur. Özellikle tırnak kırılmaları ve saç dökülmeleri, gibi problemleri beraberinde getirir. Daha sağlıklı bir vücut yapısı için ve daha sağlıklı bir yaşam için mutlaka demir yönünden zengin olan besinler tüketilmelidir.

Demir Eksikliğine Bitkisel Çözüm

Bazı bitkisel ürünlerin içeriğinde bolca demir vitamini mevcuttur. Bu bitkileri günlük olarak tükettiğinizde, vücudunuzdaki demir eksikliği belirtileri ortadan kalkacaktır. Bunun için demir yönünden daha zengin besinleri tercih etmeniz gerekir.

Demir Eksikliğine İyi Gelen Besinler

Ispanak; ıspanak demir vitamini olarak oldukça zengin içeriğe sahiptir. Üstelik az kaloriye sahip olduğu için gün içinde bolca tüketebilirsiniz. 100 gramlık bir ıspanakta yaklaşık olarak 3, 6 mg demir bulunur. Bu da günlük demir ihtiyacınızın %20’sini karşılayacaktır.

Ayrıca antioksidanlar tarafından da bir hayli zengindir. Yani sadece demir ihtiyacı için değil, kanın temizliği için de ıspanak tüketilmesi gerekir. Kanda biriken, toksit maddelerin atılmasını sağlar.

Baklagiller; başta fasulye, nohut mercimek gibi besinlerin içinde de yüksek miktarda demir vitamini mevcuttur. Üstelik şeker hastaları da baklagillerden rahatlıkla tüketebilir. Şeker hastalarına ek olarak vejetaryen ve veganlar da baklagilleri bolca tüketmelidir. Bu sayede et ürünlerinden alamadıkları B12 vitamini baklagillerden alıp, demir eksikliğini önleyebilirler.

Baklagillerden en çok yeşil mercimek tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilir. 200 gram yeşil mercimeğin içinde 6,6 mg demir vitamini mevcuttur. Bu da günlük olarak almanız gereken demir oranının %37’si demektir.

Kabak çekirdeği; harika bir demir kaynağı olan kabak çekirdeği herkes tarafından bolca tüketilmelidir. 50 gramlık bir kabak çekirdeğinde 8 mg demir vitamini mevcuttur. Yani günlük demir ihtiyacınızın %50’sini kabak çekirdeği ile karşılayabilirsiniz.

Kinoa; daha çok zayıflamaya yardımcı olarak bilinse de yüksek miktarda demir vitamini içerir. 200 gr kinoada 2,8 mg demir mevcuttur. Günlük demir ihtiyacınızın %15’ini karşılamaya yeterli olacaktır. Diğer vitaminler tarafından da zengin olan kinoa ile demir eksikliğinin neden olduğu halsizlik ve stres gibi durumların üstesinden gelebilirsiniz.

Brokoli;  kış aylarında mutlaka düzenli bir şekilde tüketilmesi gereken brokoli 150 gramında 1 mg demir vitamini barındırır. Sadece demir yönden değil, C vitamini yönünden de oldukça zengindir. Bu sayede içerisindeki demirin daha hızlı bir şekilde sindirilmesini sağlar.  Bu nedenle brokoli mevsiminde bolca tüketilmesi gereken harika sebzelerden biridir.

Isırgan otu; harika bir besin kaynağı olan ısırgan otunun içinde de bol miktarda demir vitamini mevcuttur. Özellikle demir eksikliğinden dolayı, saç dökülmeleri yaşıyorsanız muhakkak düzenli olarak ısırgan otu tüketmeniz önerilir.

Pancar; pancar toprağın tüm vitaminini ve mineralini içinde barındıran müthiş besinlerden biridir. Eğer demir eksikliğiniz çok yüksek ise pancar suyunu, elma suyunu ve balı karıştırıp düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz.  Bu sayede kısa sürede kandaki demir oranınız yükselecektir.

Muz; demir yönünden oldukça yüksek meyvelerden biridir. Bal ile beraber tüketildiğinde vücudun demir vitaminini karşılamaktadır. Günde iki kez muz tüketmek, daha faydalı olacaktır.

Keçiboynuzu pekmezi; sabahları birkaç yemek kaşığı keçiboynuzu tüketmek, vücudun demir vitaminin çoğunu karşılar. Bu nedenle özellikle çocukların hem demir ihtiyacını karşılarken, hem de bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.

Kuru meyveler; kayısı kurusu, dut kurusu gibi kuru meyvelerde bolca demir vitamini mevcuttur. Günlük olarak, ara öğünlerde bir avuç kadar kuru meyveler tüketilmelidir.

Siyah üzüm; gerek taze olarak tüketildiğinde gerekse kuru olarak tüketildiğinde demir ihtiyacını karşılamaktadır. Eğer çekirdeklerini çiğneyerek tüketirseniz, daha fazla faydasını görebilirsiniz.

Kelp; okyanus kenarlarında yetişen kahverengi yosun çeşididir. Amerika’da daha fazla yetişir. Demir açısından oldukça zengin olan kelp, diğer pek çok vitamin ve mineralleri de içinde bulundurur. Demir eksikliği nedeni ile güçsüz ve cansız düşen vücut yapısına sahip olan kişilerin daha fazla tüketmesi tavsiye edilir.

Kekik ve reyhan; müthiş bir kokusu ve aroması olan kekik ve reyhan bitkileri demir yönünden oldukça zengindir.  Vücudun demir ihtiyacını karşılarken, gerekli olan enerjiyi de vermektedir. Bu nedenle bolca kekik ve reyhan bitkisi tüketilmelidir.

Maydanoz; uzmanlar tarafından en çok kullanılması tavsiye edilen bitkilerden biri maydanozdur. Gün içinde bolca maydanoz tüketmek, demir eksikliğini gidermeye yardımcı olacaktır.

Demir eksikliği yaşayan kişilerin bol miktarda yeşil yapraklı sebze ve meyveler tüketmeleri tavsiye edilir. Öte yandan karaciğer, kırmızı et ve beyaz ette de bolca demir vitamini mevcuttur. Bu nedenle sadece yeşil yapraklı sebzelerin yanında et ürünlerinin de tüketilmesi asla ihmal edilmemelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu