Saçkıran Nasıl Geçer? Saçkıran İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Saçkıran Nasıl Geçer? Saçkıran İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri…
Saçkıran birçok insanda görülen saç sorunlarından biridir. Saç diplerinde yaşanan saçkıran sorunu, tedavi edilmediğinde ilerleyen dönemde büyük problemlere neden olmaktadır. Estetik anlamda büyük kayıplara neden olan saçkıran, zamanında ve doğru tedavi yöntemleri ile tedavi edilmelidir. Çünkü bu rahatsızlık pek çok kişinin kendine olan öz güvenini yıkmakta ve kişilerin, gün içinde mutsuz olmasına neden olmaktadır.
Saçkıran sorunlarının ortaya çıkmasında farklı etmenler rol oynar. Özellikle stres ve yanlış beslenme saçkıran hastalığının başlıca sebepleri arasında yer alır. Bu nedenle ilk olarak yaşam tarzınızı ve beslenme düzeninizi iyi bir şekilde yönetmelisiniz ve daha sonra saçkıran tedavisi görmeniz tavsiye edilir. Eğer sizler de saçkıran sorunu yaşıyor ve bu durumdan şikayetçi iseniz, saçkıran için bitkisel tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Saçkıran Neden Olur?
Saçkıran farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu soruna neden olan bazı etmenler ise aşağıdaki gibidir;
Saçkıran hastalığında en fazla etkili olan neden genetik faktörlerdir; genetik nedenlerden dolayı saçkıran rahatsızlığı görülebilir. Eğer aileden birinde saçkıran hastalığı varsa, diğer aile fertlerinde görülme olasılığı yüksektir.
Bağışıklık sisteminin düşük olması; düzensiz beslenme bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Saçkıran hastalığının ortaya çıkmasındaki en büyük faktör, dış etmenlere karşı vücudun kendini koruyamamasıdır. Bağışıklık sistemi ne kadar düşerse saçkıran ve diğer saç hastalıklarına yakalanma riski o kadar artacaktır.
Stres ve kaygı gibi nedenlerden dolayı saçkıran çok görülür; saç hastalıklarının görülme olasılığını yükselten bir diğer sebep ise strestir. Eğer stresli bir yaşama sahipseniz, saçkıran hastalığı görülme olasılığı yüksek, bu hastalıktan kurtulma şansınız ise düşük olacaktır.
Düzensiz ve sağlıksız beslenme; çok fazla gdo içeren besinler, hazır gıdalar ve aşırı şeker içeren gıdalar saçkıran gibi sorunlara neden olur. Tüm bu sebeplerden dolayı mutlaka düzenli bir beslenme şekli uygulamanız tavsiye edilir. Özellikle gün içinde yüksek besleyici gıdalar ve ev yapımı yiyecekler tüketilmelidir.
Yanlış kozmetik ürünlerin kullanılması; bazı kozmetik ürünlerde civa gibi sağlığa zarar verici pek çok içerik mevcuttur. Bu nedenle içeriklerine güvenmediğiniz ürünleri saçlarınızda ve vücudunuzda kullanmamanız gerekir. Özellikle şampuan seçerken çok fazla dikkatli olunması gerekir.
Saçkıranın Belirtileri Nelerdir?
- Saçkıran hastalığı, kaş, kirpik, sakal, koltukaltı, kasık tüyleri ve saç derisi yüzeyinde aniden kıl dökülmeleri ile kendini gösterir.
- Saç dökülmeleri daha çok oval ve bölgede kellik oluşacak şekilde olur.
- Saç dökülmesinin yanı sıra bazı hastalarda tırnak yapısında bozulmalar gözlemlenir.
- Hastalığın gidişatı öngörülemez. Bazı hastalarda kronik olarak tekrarlayabilir, bazılarında ise daha çabuk tedavi edilerek dökülmeler durur.
Saçkıran İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Saçkıran hastalığı için evde yapabileceğiniz birkaç bitkisel yöntem mevcuttur. Özellikle saçkıran bir hastalık olduğu için bu hastalığın ilerlemesini ve diğer bölgelere dağılmasını önleyecek bitkiler kullanılabilir. Anti bakteriyel, antiseptik içerikli bitkiler saçkıran sorununda kullanılacak iyi bir alternatiftir. Peki, Saçkıran için bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Saçkıran nasıl geçer?
Sarımsak; anti bakteriyel özelliği sayesinde saç diplerinde meydana gelen mikrop ve virüslerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Özellikle sarımsak suyu, soğan suyu ve limon suyu karışımını saç diplerinize uygulayabilirsiniz. Her üç malzeme de saçkıran hastalığının en kısa sürede geçmesini sağlayacaktır. Malzemeleri hazırlarken, mutlaka eşit miktarda olmasına dikkat etmeniz önerilir.
Hindistan cevizi yağı ve Hindistan cevizi sütü; Hindistan cevizi yağı saç kıranın neden olduğu dökülen saçların çıkmasına yardımcı olur. Hindistan cevizi sütü ise, saçlar için gerekli olan vitamin ve mineralleri içinde barındırır. Çeşitli doğal tuzlar bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu karışımın içine bir miktar da havuç suyu ilave edilirse saçkıran hastalığı ile kolayca baş edilebilir. Saçkıran hastalığının tamamen ortadan kalkması için bir miktar Hindistan cevizi yağı, bir miktar Hindistan cevizi sütü ve bir miktar havuç suyu aynı kabın içinde iyice karıştırılır. Daha sonra sorunlu bölgelere uygulanır ve saç kıranın tedavi edilmesi sağlanır. Bu işlem, saç derisindeki sorun ortadan kalkana dek tekrarlanmalıdır.
Elma sirkesi; bilindiği üzere elma sirkesi harika bir antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu nedenle saç diplerinize her gün elma sirkesi uygulamanız tavsiye edilir. Sirke, saç diplerinde oluşan fazla yağlanmayı da ortadan kaldırır. Bu sayede saç dökülmelerinin de önüne geçilmiş olur. Buna ek olarak sirke, kan dolaşımının daha hızlı olmasını sağlar ve saç derisinde bulunan hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olur. Elma sirkesi saçkıran hastalığının ortaya çıktığı ilk andan itibaren her gün saç derisine uygulanması gerekir.
Pirinç suyu; pirinç suyu çeşitli cilt rahatsızlıklarında kullanılabileceği gibi saç derisi rahatsızlıklarında da kullanılabilir. Özellikle saçkıran gibi çok zor bir rahatsızlıkta mutlaka pirinç suyundan destek alınması gerekir. Yapmanız gereken işlem ise bir bardak pirinci suyun içinde kaynatıp, lapa haline getirip, çıkan suyu saç kıran olan bölgelere sürmek olacaktır. Eğer elde ettiğiniz pirinç lapasını saç derinize maske şeklinde uygulasanız, sorunlu bölgenin tedavisini hızlandırmış olursunuz.
Zeytin yağı; zeytin yağı saçkıran nedeni ile dökülen saçların tekrar çıkmasına yardımcı olacaktır. Saçların daha güçlü ve daha gür çıkmasına da katkı sağlar.
Aleo vera; aloe vera saç ve diğer deri hastalıklarının tedavisinde olumlu sonuç veren en etkili yöntemlerden biridir. Aloe vera jelini çıkardıktan sonra saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Saç derinize uygulama yaparken parmak uçlarınızla yumuşak hareketlerle 5 dakika boyunca masaj yapmalı, ardından ılık suyla saçlarınızı yıkamalısınız.
Pancar; saçlarınız için ihtiyacınız olan B ve C vitaminleri, fosfor ve potasyum bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Saçkıran tedavisi için, pancarı birkaç dilime ayırıp, kaynamaya bırakın. Daha sonra pancarın suyu ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Etkili sonuca ulaşana kadar aynı işlemi haftada 2 kez tekrarlamalısınız.
Yılan yağı; yılan yağı saç çıkarma özelliğine sahiptir. Yine saç derisinde oluşan hastalıklar için de yılan yağı kullanılması tavsiye edilir. Haftada 3 yada 4 gün yılan yağı ile saç derisindeki sorunlu bölgeye masaj yaptığınız takdirde dökülen saçlarınızın yeniden çıkması kolaylaşacaktır.
Çörek otu yağı; saçkıran hastalığının tedavisinde kullanılan en etkili yağlardan biridir. Saçkıran olan bölgeye çörek otu yağı ile masaj yaparak, saçkıranın ilerlemesini önleyebilirsiniz. Buna ek olarak çörek otu yağı ile Hindistan cevizi yağını karıştırıp, saç derinize masaj yapabilirsiniz.
Saçkıran Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?
Eğer saçkıran hastalığınız bir hayli ilerledi ise bunun için bir takım şifalı bitkilerden karışımlar hazırlayabilirsiniz. Vereceğimiz karışım, saç dökülmelerini azaltırken, saçkıran hastalığının da en kısa sürede geçmesine fayda sağlayacaktır.
Malzemeler;
- 10 g adaçayı yağı,
- 21 ml biberiye yağı,
- 7 g cüce palmiye yağı,
- 250 ml saf su,
- 1 çay kaşığı ısırgan otu,
- 15 g şerbetçi otu özü,
Öncelikle tüm malzemeleri cam bir kavanoz içinde iyice karıştırın. Karışım homojen hale gelince serin bir yerde saklayabilirsiniz. Haftada bir kez, saç diplerinize uygulayabilirsiniz. Birkaç hafta sonra ise faydasını görmeye başlayacaksınız.
Saçkıran İçin Hangi Doktora Gidilir?
Saç diplerinde oluşan çeşitli hastalıklar için ve saç kıran hastalığı için hiç beklemeden cildiye doktoruna gitmeniz gerekir. Cildiye doktorları saçkıran tedavisi için kortizonlu ilaçlar verecektir. Bu ilaçları kullanırken, yukarıda verdiğimiz bitkisel ürünlerden de destek alabilirsiniz. Bu sayede kısa süre içinde saçkıran hastalığının ilerlemesini durdurabilir ve saçkıran hastalığının tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.
Saçkıran Kendiliğinden Geçer mi?
Saç kıran hastalığı kendiliğinden geçmez. Bu türlü sorunlar ilk fark edildiği anda hemen doktor muayenesine gidilmesi gerekir. Doktorun hazırlayacağı ilaçlar ile saçkıran hastalığının ilerlemesi durdurulur.