Hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde kilolarımızdan zaman zaman rahatsız oluruz ve diyet yapmaya karar veririz. Peki ama sağlıklı diyet nedir, nasıl sağlıklı diyet yapılır bunları öncelikle bilmemiz gerekir.
Besin piramidini düşünelim, üçgen şeklindedir.Biz sağlıklı diyet yapmak istiyorsak bu piramidi ters üçgen şeklinde hayatımıza uygulamalıyız.Yani sabah kahvaltısı en geniş, öğle yemeği ortadaki kısım ve en küçük kısımda akşam yemeği olmalıdır.Üçgeni ters çevirmek, akşamları yenen geniş öğünü en aza indirgemek başlangıç noktanız olsun.
Bir çok insanın yaptığı en büyük hata, yanlış ve dengesiz beslenmedir.Peki nedir yanlış beslenme?..Öğün atlamak ve besin guruplarından ortak beslenememek.Öncelikle öğünlerimizi zamanında yapmamız gerekir.Bir öğünü geçiştirdiğimiz zaman daha sonraki öğün zamanında daha da fazla yemek tüketiriz.Beynimiz aç kalacağı sinyallerini vererek yağ hücrelerinin fazlasıyla yağ depolamasına neden olur.
Sabah kahvaltımızı doyurucu yapmak, güne sağlam ve dinç başlamamızı sağlar.Kesinlikle atlanmaması gereken en önemli öğündür.Ekmeği mümkün olduğunca az tüketmek (en fazla 2 dilim) peynirimizin yanı sıra domates, salatalık, maydanoz,nane,dereotu, yeşil biber ( ve çeşitleri ) gibi kahvaltı soframızı canlandıracak ve bizi tok tutacak sebzeleri soframızdan eksik etmemek çok fayda göreceğiniz önerilerimizdendir.Amaç aç kalmak değil sağlıklı diyet yapmaktır.Yani yediğimiz gıdaların bedenimize ne yararı var? düşüncesini hatırlayarak gıdaları tüketmektir.Tatlı ihtiyacımız var ise reçel yerine bal tüketmek en doğru seçimdir.Tabi burda önemli olan nokta balın gerçek bal olmasıdır.Reçel tüketecek isek ev yapımı reçel olmasına dikkat etmeliyiz.Çünkü dışarıdan alınan reçellerin içerisinde bol miktarda koruyucu madde olduğunu unutmayalım.Ekmekte de aynı özeni göstermek gerekir. Hem sağlıklı kalmamız açısından hemde gerçekten besleyici besin değerlerinin kaybolmadığını bilerek tam tahıllı ekmekleri tercih etmeliyiz.Çay konusuna gelince; yeşil çay en doğru tercih olacaktır.Aynı zamanda ıhlamur, ada çayı ya da hazırlayabileceğiniz diğer bitki çayları ile hem daha değişik tatlarla kahvaltınıza renk katacak hemde siyah çayı fazla tüketmemiş olacağız.
Öğlen yemeklerimiz ağırlıklı olarak beyaz et,bakliyat ve bol miktarda salata ile doyurucu olacaktır.Bol yağda kızartılarak hazırlanan yiyeceklerden uzak durmak, salatalarımızda kullandığımız yağı azaltmak (1 kaşık yeterli olacaktır ) pilavlarda bulguru tercih etmek hem sağlıklı diyet için hemde çağımızın hastalığı kanserden korunmak için doğru tercih olacaktır.
Akşam yemeklerinde porsiyonu küçülterek yağsız ızgara ve bol salata ile günü tamamlayabilirsiniz.Bu öğünde unutulmaması gereken en önemli nokta yemek saatini erkene alabilmektir.Yani saat 7-8 den sonraya bırakmak, yediğimiz yiyeceklerin biz uyurken yağa dönüşmesine katkıda bulunmaktan başka bir işimize yaramaz.
Sağlıklı diyet yaparken başka neler yapabiliriz, nelere dikkat etmeliyiz???
Su içmeyi unutmayın! Suyun altarnatifi yoktur, çay, meyve suları vb. sıvılar suyun yerine geçemez, bunu unutmayın..
Meyve ve sebzeyi bol miktarda tüketin.
Rafine edilmiş ürün değil doğal ürünler kullanın..Esmer şeker,esmer pirinç,kepekli buğday gibi..
Konserve değil doğal ürünleri tercih edin.Unutmayın ki raf ömrünü uzatmak için bir çok katkı maddesi kullanılıyor.
Pasta, börek, şekerleme gibi kilo aldıracak besinlerden uzak durun.
Çay ve kahve tüketiminde bitki çaylarına daha çok yer verin ve mümkünse şekeri hayatınızdan çıkarın..Zaten meyve ve sebzelerden yeterince şeker alıyor bedenimiz..
Besin içeriği açısından en zengin sebze ve meyveler koyu renkli olandır.Koyu yeşil ve bol yapraklı sebzeleri bolca tüketin.
Domatesi pişmiş olarak tüketmeniz beslenme açısından en doğru olandır.Çok az yağ ile tavada sote edip servis edebilirsiniz.Unutmayın ki domatesde bulunan likopen maddesi (kansere karşı hücreleri koruyucu madde) domates piştiği zaman açığa çıkar.
Kırmızı et, rafine hububat, alkol , patates, doymamış yağ ürünlerini en aza indirin.
Yediğimiz içtiğimiz gıdaların kalori değerlerini bilerek tüketmemiz bizim açımızdan en doğru adım olur.Vücudumuz kullanamadığı kalorileri yağa çevirip depolara kaldırır.Hayatımıza sporu dahil edip egzersiz, yürüyüş artık ne yapabiliyorsak imkan dahilinde mutlaka yapmalıyız.
Bu beden bizim ve midemiz çöp tenekesi değil.Bulduğumuz her gıdayı düşünmeden ağzımıza atarsak tüm organlarımıza eziyet edip kapasitesinin üstünde çalışmaya zorlarız.
Amaç beslenmek..Bunu yaparken de sağlıklı ürünler tüketmek.
Kendinizi sevmeniz ve sağlıklı kalmanız dileğiyle…