Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Keten Tohumunun Faydaları

18.12.2018
0
1.119
Keten Tohumunun Faydaları

Bir çok bilimsel araştırmaya konu olan keten tohumu, yüksek besin değeriyle vücuda oldukça faydalı bitkisel bir protein kaynağıdır. 6 bin yıldır tüketilen keten tohumu, yeryüzünün en faydalı besini ve süper gıdası olarak adlandırılmıştır. Son yıllarda zayıflamaya olan katkısıyla merak konusu olan tohum, sağlığa olan inanılmaz  faydalarıyla dikkat çekmektedir. Peki bu mükemmel gıdanın vücudumuza olan yararları nelerdir? keten tohumu zayıflatır mı? keten tohumu ne kadar tüketilir? merak ediyorsanız, tüm soruların cevaplarını sizler için yazımızda toparladık…

Keten Tohumu Nedir?

Anavatanı Ortadoğu ve Mezopotamya olan keten tohumu, Suriye, Irak, Türkiye ve Mısır gibi ülkelerde yetişen küçük, kahverengi yada altın sarısı renkte tohumlardır. Yemeklerden önce aç karnına tüketildiğinde çok faydaları olan keten tohumu, diyet listelerinin en başında yer alır. Tabi ki, faydası sağlıklı kilo verdirmekle sınırlı değil. İçerisinde bulunan mineraller arasında, manganez, magnezyum ve tiyamin bulunmaktadır. Ayrıca C, E ve K vitamini, kalsiyum, demir ve bakır içeren keten tohumu, sıfır kolesterol içermektedir.

Keten Tohumu Faydaları

Özellikle diyet yaparken sıklıkla tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri de, zengin lif kaynağı olmasıdır. Tohum olarak tüketilen bu besinin yağı da oldukça yararlıdır. Keten tohumu, insan vücuduna şifa kaynağı olan bitkiler arasında, ilk sırada yerini almaktadır. Kanseri, kabızlığı önler, kan şekerini düzenler ve kalp hastalıklarından korur. Daha bir çok faydası bulunan bu bitkinin Akdeniz iklimini sevmesi ve Türkiye’de yetişiyor olması açısından oldukça şanslıyız. Doğru ve yeterli oranda tüketmek şartıyla keten tohumunu günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz. Gelelim bu mucize bitkinin faydalarına…

Keten Tohumu Faydaları

Sağlıklı bir yaşam için besin değeri yüksek olan keten tohumunu, günde 1 yemek kaşığı tüketmek, başta sindirim sistemi olmak üzere bir çok açıdan yarar sağlar. Keten tohumu neye iyi gelir? işte keten tohumunun bilinmeyen yararları;

  • Keten tohumu tam bir kalp dostudur. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kan şekeri seviyesini düzenler ve kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
  • Keten tohumu kalori alımını kısıtlar. İçerdiği yüksek oranlı lif, magnezyum, protein, kalsiyum ve fosfor gibi maddeler kişiye doygunluk ve tokluk hissi verir. Kan şekeri seviyesini düzenlediği için diyet listelerinde sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Keten tohumu antioksidan bakımından zengindir ve kanser gelişimini önler. İçerdiği omega 3 yağ asitlerinin, prostat, meme ve kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
  • Keten tohumu düzenli kullanımda sindirim sistemini rahatlatır. İçerdiği bol miktarda lif sayesinde, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını destekler. Kabızlık, hemoroid ve iltihap gibi sorunların yaşanmasını önler. Kabızlığın giderilmesinde en etkili yollardan biridir ve adeta kolon temizleme özelliği taşır.
  • Yapılan bilimsel araştırmalara göre, yüksek tansiyon hastalarının düzenli kullanımı sonucu, hipertansiyonu düşürdüğü gözlenmiştir.
  • Keten tohumundaki E vitamini ve omega 3 yağ asitleri saç sağlığı için faydalıdır. Keten tohumu yağı saç derisini besler, saç köklerindeki kuruluğu giderir ve saç dökülmesini büyük ölçüde engellemektedir.
  • Keten tohumunun bir diğer özelliği ise, zihinsel aktiviteler açısından faydalı olması ve hafızayı güçlendirmesidir. Düzenli kullanımda unutkanlık sorunu yaşayanlar için, içerdiği omega 3 yağı sayesinde unutkanlığı tedavi edici özellik taşımaktadır.
  • Keten tohumu sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
  • İçerdiği lignan sayesinde vücut hücrelerini serbest radikallerden korur. Bu durum hormonların dengeli çalışmasını destekler ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Keten tohumu yağı cilde faydalıdır. Özellikle sivilce, mantar, egzama, sedef hastalığı tedavisinde oldukça etkilidir. Cilt yüzeyindeki bakteri ve enfeksiyonu yok eder, cildi sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşturur.
  • Keten tohumu göz kuruluğunu ve göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
  • Keten tohumu zengin besin değeri sayesinde, gün içerisinde enerjinizi yüksek tutmanıza katkı sağlar.
  • Keten tohumu regl döneminde yaşanan ağrı ve krampları azaltır. Adet döngüsü üzerinde rol oynayan östrojen hormonunun üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca menopoz döneminde ateş basması ve terleme şikayetlerini de azaltmaktadır.
  • Keten tohumu safra kesesi taşı oluşumunu engellemektedir.
  • Keten tohumu gut hastalığına iyi gelir.
  • Keten tohumu sperm arttırıcı özelliğe sahiptir.

Keten Tohumu Yoğurt Kürü

Keten Tohumu Kullanım Alanları

Keten tohumu sağlığımız açısından oldukça faydalı, günlük temel besin öğeleri ihtiyacını karşılayan ve bir çok hastalığa karşı koruma sağlayan fonksiyonel bir gıdadır. Keten tohumu öğütülmeli mi?sorusu sıklıkla karşımıza çıkmakta. Keten tohumu tane halinde, öğütülerek yada yağ halinde kullanılabilmektedir.

Keten tohumu tüketirken dikkat edilmesi gereken husus, mutlaka taze olması ve tane halinde kullanılacaksa iyice çiğnenerek yutulmasıdır. Çünkü keten tohumu çabuk bayatlayan ve bozulan bir besindir. Tane halinde tüketildiğinde ise, tam öğütülemediği için, evde öğüterek 24 saat içinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Keten tohumunu evde öğütmek için, kahve değirmeninden faydalanabilirsiniz.

Keten tohumunu, salatalara veya yoğurda ilave ederek tüketebilirsiniz. Ayrıca, evde hazırladığınız hamur işleri, ekmek, poğaça, kurabiye ve börek gibi yiyeceklere keten tohumu ekleyebilirsiniz. Hamur işleri içine eklediğiniz 1 bardak un içinden, 2 çorba kaşığı kadar eksiltip yerine öğütülmüş keten tohumu koyabilirsiniz. Keten tohumu yumurtaya alerjisi olanların yada yumurta tüketmeyenler için, yemeklerde yumurta yerine kullanabilecekleri bir alternatiftir.

Sizler için, keten tohumu nasıl kullanılır? keten tohumu tarifleri vermek istiyorum.

Keten Tohumu Ve Yoğurt Kürü

Keten tohumu ve yoğurt bir arada tüketildiğinde vücut sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin kaynağı oluşturmaktadır. Keten tohumu en çok  yoğurt ile birlikte kullanılmakta ve çağımızın yaygın hastalığı olan kanser ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu bir kalkan görevi üstlenir. Ayrıca doğal bir antioksidan olup, romatizmaya iyi gelmekte ve vücut direncini arttırmaktadır.

Keten tohumu yoğurt kürü nasıl yapılır? Bir kase yoğurt içerisine, ister öğüterek ister tane halindeki keten tohumunu karıştırıp, kullanabilirsiniz. Bu karışım bağışıklık sistemini güçlendirici özellikte olmasının yanı sıra, aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Fakat, keten tohumu yoğurt karışımı öğün olarak değil, ara öğünlerde tüketilmelidir.

Keten Tohumu Öğütülmeli mi

Keten tohumu yağ yakıcı özellikte olduğundan, sindirim sistemini düzenler ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Tokluk hissi vermesiyle, yeme arzusunu bastırarak daha sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi destekler. Metabolizmayı hızlandırır, gün içinde zinde kalmanıza yardımcı olur.

Keten Tohumu Ve Bal

Keten tohumu besin değeri ve yüksek lif oranıyla bal ile karıştırıldığında etkisini daha da arttırmaktadır. Özellikle soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı ve gribe karşı oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu karışım, güçlü bir antioksidan olup, içerdiği enerji sebebiyle vücudu sıcak tutar. Keten tohumu bal karışımı, öksürük, astım, nefes darlığı gibi rahatsızlıklara şifa niteliğindedir.

Öksürük, astım ve grip gibi hastalıklarda kullanmak için, 500 gr. keten tohumu öğütülür ve 1 kg. bal ile karıştırılarak her gün sabah, akşam 2 tatlı kaşığı tüketilir. Bu karışım 3 yaş altı çocukların kullanımına uygun değildir. Çünkü keten tohumu ve bal bebeklerde alerjik reaksiyonlara ve mide problemlerine sebep olabilir.

Keten Tohumu İle Zayıflama

Keten tohumu yüksek lif içermesiyle daha uzun süre tokluk hissi verir ve daha az yemek yemeyi sağlamaktadır. Özellikle keten tohumu tükettikten sonra bol su içildiğinde, midede şişer ve açlık hissini azaltır. Keten tohumu bu özelliğiyle obeziteyle mücadele konusunda diyet listelerinde ilk sırada yerini almaktadır. 2 tatlı kaşığı keten tohumu sadece 37 kalori içerdiği için kilo vermede iyi bir destekleyicidir.

Ayrıca keten tohumu sindirim sistemi üzerinde etkisiyle bağırsakları harekete geçirir ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Sağlık açısından pek çok faydası olan keten tohumu, içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde açlığı azaltır, kilo kaybına yardımcı olur. Düşük miktarda karbonhidrat içermesi fazla kalori alımını engeller, yüksek oranda protein içermesi sebebiyle de, iştahınızı kontrol altına almanıza yardımcıdır.

Keten Tohumu İle Zayıflama

Keten tohumu günlük ne kadar tüketilmeli? Diyet listenize her gün 1 çorba kaşığı keten tohumu eklemeniz yeterli olacaktır. Yağ yakımını hızlandıran, göbek ve basen bölgesini daha hızlı eriten keten tohumunu, ister çay olarak, isterseniz de salatalara ve yemeklerinize ilave ederek tüketebilirsiniz. Ayrıca sabah ve akşam olmak üzere 1 kase yoğurt içine, 1 çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu ilave edip kullanmakta uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Keten Tohumunun Zararları

Keten tohumu içindeki aktif maddeler sebebiyle birtakım yan etkileri bulunan bir besindir. Özellikle tüketim miktarına dikkat edilmediği takdirde, karın ağrısı, gaz, şişkinlik, mide bulantısı ve ishal gibi durumlara sebebiyet verebilir. Gebelik ve emzirme döneminde keten tohumu tüketimi kesinlikle önerilmez. Ayrıca alerjik sorunlara ve kanda pıhtılaşma sorunu oluşmasına neden olabilmektedir. Kronik bir hastalığınız varsa yada kanser hastasıysanız keten tohumu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.