Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?

03.01.2021
0
77
Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?

Vücudumuzda bulunması gereken bazı vitamin ve mineraller mevcuttur. Bu vitamin ve minerallerden bazıları eksik olduğu takdirde, çeşitli hastalıklar ve sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Şuan, günümüzde en çok yaşanan mineral eksikliklerinden biri çinkodur. Çinkoyu çeşitli besinlerden karşılayabileceğiniz gibi dışarıdan da alabilirsiniz.

İnsan sağlığını derinden etkileyen minerallerden biri olan çinko, başta vücudun sindirim sorunları için mutlaka alınması gereken mineraller arasında yer alır. Çinko, yapılan araştırmalara göre vücutta 300’den fazla enzimin sindirimini etkiler. Dolayısı ile vücudun yeteri kadar çinko alması gerekir. Özellikle gebelik ve gelişme döneminde olan kişiler için oldukça önemlidir.

Üstelik sadece vücut sağlığı için değil, cilt güzelliği ve cilt sağlığı için de mutlaka vücudun çinko alması gerekir. Eğer gelişme çağındaki çocuğunuzda boy kısalığı gibi sorunlar görüyor ve boyunda uzun süre bir artış görmüyorsanız; mutlaka Çinko eksikliği belirtileri nelerdir? Çinko eksikliği hangi hastalıklara neden olur? Çinko hangi besinlerde bulunur? sorularının yanıtını bilmenizde fayda vardır. Konuya ilişkin tüm detaylar yazımızın devamında…

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Doğadaki değerli elementlerden biri hiç kuşkusuz çinkodur. Çinko eksikliği bir takım sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Aşağıda maddeler halinde sıraladığımız belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız, mutlaka bir uzman gözetiminde kan değerlerinizi  ölçtürmeniz tavsiye edilir. Çinko eksikliğinde vücudumuzda neler olur? gelin birlikte bakalım;

  • Ani duygu değişiklikleri, eğer gün içinde olmadık küçük olaylara bile çok tepki gösteriyorsanız, bu durum çinko eksikliğine bir belirti olarak gösterilebilir.
  • Erkeklerde testesteron hormonunda bozulmalar meydana gelir,
  • 5 – 6 yaşlarındaki çocuklarda gelişim gerilikleri ve aşırı zayıflık görülebilir.
  • Çinko eksikliği enfeksiyonların vücutta sık ve kolay bir şekilde ilerlemesine neden olur.
  • Bağışıklık sisteminin düşmesine neden olur. Bu halde kişiler hastalıklara daha kolay bir şekilde yakalanır. Ve iyileşme süresi uzar. Bakınız; bağışıklık sistemini nasıl güçlendiririz?
  • Yetişme dönemindeki çocuklarda boy kısalığı görülür.
  • Çinko eksikliği yaşayan kişilerde cinsel organ gelişimi yavaşlar. Yetişkin bireylerde cinsel isteksizlikler görülür.
  • Deri yapısında değişiklikler gözlemlenir.
  • İştahsızlık iyice kendini gösterir.
  • Yaraların iyileşme hızı, normale göre daha geriden gelir.
  • Tat almama ya da besinlerin tadında değişmeler görülür.
  • Saç dökülmesi, saçlarda kırılmalar ve sönük saç yapısı gözlemlenir.
  • Zihinsel gerilikler ve unutkanlık gibi durumlara neden olur.
  • Dil yüzeyinde mat ve soluk bir görünüm meydana gelir.
  • Cilt olması gerektiğinden daha yaşlı görülür ve sönük bir görünüme kavuşur. Yiyeceklerin tadı buruk ve acı olur.
  • Çinko eksikliği yaşayan kişilerde tırnak uzamaması ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelir.
  • Böbrek fonksiyonlarında bozuklukla ortaya çıkar, böbrek hastalıkları kendini göstermeye başlar.
  • Karaciğer işlevini yavaş yavaş yitirir ve tıpkı böbreklerde olduğu gibi karaciğerde de çeşitli hastalıklar meydana gelir.
  • Gün içinde stres etmeninin fazla görülmesine yol açar.
  • Erkeklerde prostat hastalıklarının görülmesine yol açar. Buna ek olarak kalça ve kasık ağrılarının ortaya çıkmasına neden olur.

Çinko Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

İnsan sağlığı için pek fazla önemsenmeyen bazı vitamin ve mineraller, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Çinko eksikliğinde ise;

Böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olur; çinko eksikliği bazı böbrek hastalıklarının ortaya çıkmasındaki başlıca sebeplerden biridir. Özellikle genetik olarak böbrek hastalığına yatkın olan kişilerde etkisini daha fazla gösterir.

Karaciğer hastalıklarının ortaya çıkmasında etkilidir; karaciğer hastalıklarını tetikleyen durumlardan biri de vücuttaki çinko eksiklikleridir. Bu nedenle hayati önem taşıyan karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesi adına mutlaka çinko alımına dikkat etmeniz gerekir.

Bazı cilt hastalıklarına neden olur; tırnak kırılması başta olmak üzere, saç dökülmesi ve tırnak sararması gibi olumsuz durumların meydana gelmesinde etkilidir. Bu nedenle cilt sağlığı ve vücut sağlığı için vücuda yeteri miktarda çinko alınması gerekir. Eğer çok fazla saç dökülmesi ve saç dökülmesi ile birlikte saç kırılması ve tırnak kırılması gibi durumlarla karşılaşıyorsanız, o halde çinko değerlerinizi ölçtürmeniz gerekir. Çinko eksikliği için doktorun reçete ettiği takviye ilaçlarla birlikte bazı besinler de tüketmeniz faydalı olacaktır.

Kronik yorgunluk; vücutta görülen kronik yorgunluk, halsizlik gibi durumların önüne geçmek adına çinko içeriği bol olan gıdaları tüketmeniz gerekir. Özellikle sebebini bir türlü anlayamadığınız yorgunluk ve halsizliğiniz varsa, bu konuya iki kat daha fazla özen göstermeniz gerekir.

Bağışıklık sistemini zayıflatır; çinko eksikliği olan kişiler dış etmenlere karşı dayanıksızdır. Hızlı bir şekilde hastalanıp, kolay kolay kendilerini toparlayamazlar. Bu nedenle daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çinko değerlerinizin normal seviyede olması şarttır.

Göz hastalıklarının ortaya çıkmasında etkilidir; çinko eksikliği bazı göz hastalıklarının meydana gelmesine neden olur. Özellikle ilerleyen dönemlerde körüğe kadar neden olabiliyor. Bulanık görme ve yorgun gözlere sahip olan kişilerin çinko değerlerini ölçtürmesi gerekir.

İshal gibi hastalıkların sık yaşanmasına neden olur; çinko eksikliği böbrek hastalıklarını ortaya çıkardığı gibi bağırsak florasının bozulmasına da neden olur. Bu da sık sık ishal gibi durumlara neden olur. İshal yaşayan kişiler vücut sıvısı kaybettiği için halsizlik gibi çeşitli sorunlarla da karşılaşabiliyor.

Unutkanlık; çinko eksikliğinin ortaya çıkardığı önemli hastalıklardan biri de kesinlikle unutkanlık ve hafıza bozukluklarıdır. Daha zinde bir zihin ve daha sağlıklı bir beyin yapısı için yeteri derecede çinko alınması gerekir.

Enfeksiyon; enfeksiyon nedenlerinden biri de çinko eksiklikleridir. Çinko eksikliği olan kişiler, vücutlarındaki enfeksiyonları kolay atamaz. Bu da hastalıkların daha fazla büyümesine neden olur. Özellikle ağır hastalık geçiren ve ameliyat sonrası yakalanılmış olan enfeksiyondan kurtulmak için doktorlar reçetelere ek olarak çinko tabletleri de tavsiye etmektedir.

Çinko Hangi Besinlerde Bulunur?

Sağlığın önemi her geçen gün daha fazla artmaktadır. Bu nedenle vücutta eksik olan çeşitli vitamin ve minerallerin zaman kaybetmeden doğal yöntemlerle hemen alınması gerekir. Bilhassa bu kadar hastalığın ortaya çıkmasına neden olan çinko eksikliklerin hemen giderilmesi gerekir. İşte en çok çinko içeren besinler;

Kırmızı et; vücudunuza en iyi çinko takviyesini kırmızı et tüketimi yaparak sağlayabilirsiniz. Özellikle gelişme çağında olan çocukların bolca kırmızı et tüketmesi gerekir. Çünkü çinko eksiklikleri yaşayan  çocuklarda gelişim geriliği ve boy kısalığı gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle başta çocuklar olmak üzere yetişkin bireylerin de düzenli bir şekilde kırmızı et tüketmesi gerekir.

Balık; harika bir şekilde besleyici ürünlerden biri de balıktır. Fosfor ve omega 3 vitaminleri bakımından zengin olan balık ayrıca vücudunuzdaki çinko eksiklikleri için de tüketmeniz gereken besinlerden biridir. Özellikle çinko eksikliği nedeni ile sürekli unutkanlık yaşayan kişiler haftada iki kez balık tüketmelidir. Buna ek olarak karides ve istiridye gibi çeşitli deniz ürünleri de tüketilmelidir.

Buğday; buğdayda da oldukça fazla çinko minerali bulunur. Bu nedenle tam buğday unu ekmeği ya da çimlenmiş buğday tohumu tüketmeniz çinko eksikliği açısından son derece önemli detaylar arasında yer alır.

Yumurta; her gün bir adet yumurta tüketerek günlük çinko ihtiyacını giderebilirsiniz. Yumurta hem çinko eksikliğini gidermek için hem de protein için mutlaka tüketilmesi gerekir.

Ceviz ve badem;  kavrulmamış ceviz ve bademi günlük bir avuç tüketmeniz önerilmektedir. Vücudun çinko ihtiyacını karşılarken, beyin fonksiyonlarının da güçlenmesine katkıda bulunur.

Tüm bunlar dışında; ay çekirdeği, peynir, süt, sarımsak, ciğer, mantar ve ıspanak gibi doğal yiyeceklerde de bolca çinko bulunmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.