Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Neye İyi Gelir?
Faydaları saymakla bitmeyen, aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz zencefil, özellikle kış mevsiminde sıklıkla tüketilmekte. Zencefilgiller ailesine ait olan bu bitki ülkemizde yetiştirilmemesine rağmen faydalarından dolayı herkes tarafından bilinmekte ve oldukça sık tüketilmektedir.
Alternatif tıp uzmanlarının televizyon ve sosyal medya aracılığıyla zencefilin kullanım alanlarını ve yararlarını anlatmasıyla son yıllarda popülerliği artan zencefil, kanserden, soğuk algınlığına, baş ağrısından, mide sorunlarını gidermesine kadar insan vücuduna sayısız fayda sağlamaktadır.
Bu yazımızda, zencefil çayının faydaları nelerdir? zencefil neye iyi gelir? zencefil nasıl tüketilir? gibi sorulara yanıtlar verdik. Tüm detaylar yazımızın devamında…
Konu Başlıkları
Zencefilin Faydaları Nelerdir?
- Zencefil balgam söktürücü özelliktedir. Zencefil öksürük krizlerini azaltır ve ciğerleri rahatlatır.
- Zencefil mide ve bağırsaklara iyi gelir, sindirimi hızlandırır ve gaz sorununu ortadan kaldırır.
- Doğal bir ağrı kesicidir. Zencefil migren gibi şiddetli baş ağrılarını, regl dönemindeki karın ağrılarını, kas ve eklem ağrılarını hafifletir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil grip, soğuk algınlığı ve bronşit tedavisinde kullanılan doğal bir alternatiftir.
- Zencefil doğurganlığı ve cinsel gücü arttırır.
- Saçları güçlendirir, kepek oluşumunu önler ve daha parlak görünümlü saçlara kavuşmanızı sağlar.
- Yapılan bilimsel araştırmalara göre, zencefil kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Kolon kanseri, pankreas ve göğüs kanserinde tedaviyi destekleyici etkiye sahiptir.
- Zencefil kolesterol seviyesini dengeler.
- Aç karnına tüketilen zencefil mide bulantısını geçirir. Mide, bağırsak enfeksiyonunu giderir.
- Zencefil kalp ritmini dengeler, kalp ve damar sağlığını korur.
- Zencefil diyabet hastalarına şifa olmakta ve insülin duyarlılığını arttırmaktadır.
- Baharat olarak da tüketilen zencefil prostat kanserinde tümörü küçültücü etkiye sahiptir.
- Yine akşam yemeklerinde baharat olarak zencefil tercih edildiğinde sindirimi rahatlatıcı etkisiyle, uyku problemlerini azaltır.
- Zencefil çayı kabızlık sorunu yaşayanların sıklıkla tüketmesi gereken çaylardandır. Taze zencefil, bal ve süt ile hazırlanan çay sindirimi hızlandırır ve kabızlığı giderir.
- Zencefil karaciğer hastalıklarına karşı korur ve karaciğeri toksinlerden arındırır.
- Zencefil afrodizyak etkisine sahiptir. Kan akışını hızlandırır, özellikle erkeklerde cinsel gücü arttırmaktadır.
- Zencefil terletici ve ateş düşürücü etkiye sahiptir.
Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Eğer taze zencefil kullanarak çay yapmak istiyorsanız, bir parça zencefili kabuğunu soyarak 1 bardak suda 10 dakika kaynatın. Demlemeye bıraktığınız çaya, 1 çay kaşığı bal ve bir kaç damla limon suyu ekleyip beklettikten sonra, ılık olarak tüketmelisiniz. Özellikle kış mevsiminde solunum yolu hastalıklarına iyi gelir, öksürük ve balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Bunun yanı sıra, zencefil çayı nasıl demlenir? merak ediyorsanız, içine bir kaç farklı malzeme ekleyerek de zencefil çayı hazırlayabilirsiniz. Böylece bitki çayının etkisini de arttırıp bağışıklık sistemini güçlendiren ve sizi hastalıklara karşı koruyan bir bitki çayı tüketmiş olursunuz. Sizlere mide bulantısına ve kabızlığa da iyi gelen zencefil çayı tarifleri vermek istiyoruz.
Zencefil Bal Ihlamur Çayı Tarifi
- Bir parça taze zencefil,
- 1 tatlı kaşığı bal,
- Bir tutam ıhlamur.
Öncelikle küçük bir parça zencefili rendeleyin. Porselen bir demlik içine ıhlamuru ve üzerine rendelemiş olduğunuz zencefili ekleyin. 5 dakika kaynattıktan sonra bir süre demlemeye bırakın. Ardından süzün ve 1 tatlı kaşığı bal ilave ettikten sonra ılık olarak için.
Zencefil, bal ve ıhlamur ile hazırlanan çay özellikle soğuk algınlığı ve gribin doğal ilacıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürüğü azaltır ve sinüsleri temizler. Zencefil astım bronşit hastalığı tedavisinde tercih edilen doğal bir alternatiftir.
Zencefil Bal Limon
Bir orta boy taze zencefili soyun ve dilimleyip cam bir kavanoza yerleştirin. Bir adet limonu güzelce yıkayın, dilimleyip zencefilleri koyduğunuz kavanoza ilave edin. Daha sonra kavanozun içine zencefil ve limonların üstünü geçecek kadar bal koyun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında en az 24 saat dinlendirin. Malzemeler kavanozda sulanacaktır, bu karışımı sabah akşam içebilirsiniz.
Zencefil bal karışımı vücudu toksinlerden arındırır. Enerji verir, baş ağrısı ve ateş şikayetini en aza indirir. Üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde oldukça etkilidir. Grip ve solunum yolu hastalıklarına karşı korur. Kan şekerini düzenler, mide sorunlarını en aza indirir. Etkili bir bağışıklık sistemi güçlendirme özelliğine sahiptir.
Zencefil Tarçın Zerdeçal Kürü
Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz bu üç muhteşem baharat, zengin vitamin ve mineral deposudur. Antioksidan deposu bu üçlü karışım kalp ve damar hastalıklarının tedavisini destekler ve kansere karşı koruyucu kalkan görevi üstlenir. Gündelik hayatınızda baharat olarak yemeklerinize, tatlılarınıza ve salatalarınıza ekleyebileceğiniz zerdeçal, zencefil tarçın üçlüsünü süt ve yoğurda ekleyerek de tüketebilirsiniz. Hatta bu üçlü diyetisyenler tarafından önerilmekte ve önerilen miktarda yoğurda eklenip tüketilerek zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Zencefil İle Zayıflama
Zencefil diyet yapanların listesinde yerini almakta ve vücuttan ödem atıcı özelliğinin yanı sıra, vücut ısısını yükselterek yağ yakımını hızlandırmaktadır. Zencefil kilo verme sürecini hızlandıran bir bitkidir, tabi diyet listesine dikkat etmeli ve günlük egzersizleri mutlaka yapmalısınız. İşte size yağ yakımını hızlandıran zencefil kürü tarifi;
- 5 parça taze zencefil,
- 3-4 adet limonun suyu,
- 2 yemek kaşığı kırmızı acı toz biber,
- 4 litre su.
4 litre suyu bir tencereye alın, içine limon suyu ve rendelenmiş zencefilleri ilave edin. Daha sonra kımızı acı biberi de ekleyin ve 15-20 dakika kaynatın. Her sabah yürüyüşten önce aç karna bir bardak için. Muhteşem yağ yakıcı özellikte olan bu kür ile hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Zencefil Çayı Günde Ne Kadar İçilmeli?
Taze yada toz zencefil fark etmeksizin, günde 2-3 kez tüketilebilir. Zencefil çayını hazırladıktan sonra soğuk veya sıcak olarak içebilirsiniz. Zencefil çayı hamileler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Yine hamilelerin çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesinde ve özellikle yaşanan mide bulantısını en aza indirmede zencefil çayı oldukça etkilidir. Hamileler günde kaç fincan zencefil çayı içmeleri gerektiğini mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
Zencefilin Zararı Var mı?
Zencefil genel itibariyle faydası çok olan, ciddi derecede yan etkisi olmayan bir bitki türüdür. Fakat yinede bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gözlenebilir. Zencefil safra üretimini arttırdığı için özellikle safra kesesi sorunu olanların zencefil tüketmesi önerilmez. Yine hamilelerin doktora danışmadan zencefil tüketmesi yada zencefil çayı içmesi önerilmemektedir.