Egzama Neden Olur? Egzamaya Bitkisel Çözüm
Egzama neden olur? Egzamaya bitkisel çözüm; Egzama bir deri hastalığı olmakla beraber, cilt üzerinde kaşıntıya, pul pul dökülmeye ve yanmaya neden olabilir. Bu hastalık farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar ama hastalık daha çok genetik yatkınlığa bağlı olarak kendini gösterir. Egzama, mevsimsel olarak, kronik olarak ve ara ara da görülebilen bir deri rahatsızlığıdır. Daha çok genetik faktörlere bağlı olarak meydana gelen bu rahatsızlık farklı nedenlerden dolayı da görülebilir.
Örneğin; çok fazla stres altında olmak, sürekli olarak üzgün olmak da hastalığın cilt üzerinde daha fazla görülmesine neden olur. Bu deri rahatsızlığı her ne kadar bulaşıcı gibi algılansa da, bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Ancak anne veya babada olan egzama çocuklarda ve torunlarda da görülebilir. Egzamaya bitkisel çözüm önerileri ve egzamada kullanılabilecek kremler hakkında yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Konu Başlıkları
Egzama Neden Olur?
Stres yoğunluğu olan kişilerde fazla görülen egzama, yetişkinlerde olduğu kadar bebek ve çocuklarda da görülebilir. Bebeklerde görülen egzama hastalığı genetik yatkınlık sonucu ortaya çıkmaktadır. Hastalığı tamamen yok edecek bir tedavi yöntemi henüz bulunamasa da, rahatlatma ve yatıştırma ilaçları mevcuttur. Bu sayede egzama rahatsızlığında doktorun vereceği ilaçlar sayesinde hastalığı ve kaşıntıları kontrol altına alabilirsiniz.
Egzama; avuç içlerinde, dirseklerde, saç diplerinde ve yüz bölgesinde daha fazla görülür. Özelikle ellerde görülen egzamanın kontrol altına alınması oldukça zordur. Bunun nedeni ellerin sürekli olarak kimyasal ürünlere maruz kalmasıdır. Örneğin; eldivensiz bulaşık yıkama, temizlik malzemelerine dokunma gibi etmenler egzamanın daha fazla kaşınmasına ve el üzerinde daha fazla yayılmasına neden olur. Eğer egzama ellerinizde ise kesinlikle bulaşık deterjanı gibi kimyasal içerikli malzemelerden uzak durmanız önerilir.
Egzama vücudunuzda yaygın olarak görülürse, burada da giysilerin iyice durulanmasına özen göstermeniz gerekir. Yine vücuda parfüm sıkmakta, ağır kozmetik ürünlerinden ve sentetik içerikli giysileri giymekten uzak durmanız şarttır. Aksi halde vücut üzerinde de yayılarak çoğalacaktır. Üstelik kontrol altına alınmayan egzama gün içinde sürekli olarak kaşınır ve kanar, dolayısı ile pek çok kişi günlük yaşamında verimsiz ve mutsuz olabilir.
Alerjik bünye yapısına sahip kişilerde egzama daha fazla görülür. Yine hassas bir cilt yapısına sahip kişilerde de egzama rahatsızlığı fazla görülür. Eğer cildinizde egzama varsa önce doktor muayenesine gitmeniz ve akabinde egzamanın neden dolayı fazlalaştığını öğrenmeniz gerekir. Çünkü egzamanın vücut üzerinde yayılmasının nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Egzama nedenleri belirlendikten sonra gerekli merhem ve ilaç tedavisine başlanabilir. Yine evde de egzama hastalığını yatıştırıp kontrol altına alacak bazı doğal ürünler mevcuttur. Bu ürünler sayesinde günü daha rahat bir biçimde geçirmeniz mümkün olacaktır.
Egzamaya Bitkisel Çözüm
Egzama bitkisel tedavi yöntemleri ile hastalığınızı kontrol altında tutarak, gün içinde daha fazla rahat edebilirsiniz. İşte egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel ürünler;
Aoe vera; cildin hemen her alanında kullanılan harika bitkilerden bir tanesidir. Eğer cildinizde sizi rahatsız edecek egzama mevcut ise hemen bir dal aleo vera alıp, içindeki jeli direkt olarak yaraların üzerine sürebilirsiniz. Anında bir rahatlık sağlarken, uzun vade de egzamanın kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
Salatalık; egzama kaşıntısı ile beraber, kanama veya sarı akıntılar da geliyorsa salatalık kullanabilirsiniz. Çünkü salatalık içerisinde iltihap önleyici vitaminler barındırmaktadır. Hal böyle olunca, kanamalı egzama tedavisinde kullanılabilecek en iyi doğal ürünlerden biridir. Egzama üzerine salatalığı sürmeniz yeterli olur.
Papatya özü yağı ve papatya çayı; papatya egzama tedavisinde en çok kullanılan ve faydası görülen bir bitkidir. Papatyalı nemlendirici kremler kullanabileceğiniz gibi saç ve vücut üzerindeki egzamalar için papatya çayı kullanabilirsiniz. Bununla beraber, papatya özü yağını da sürekli olarak çantanızda taşıyıp, gün içinde kaşınan bölgelerinize sürebilirsiniz.
Sarı kantaron; sarı kantaron çiçeğinin çayını yapıp, egzama tedavisinde kullanabilirsiniz. Çayı hem içebilir, hem de egzama üzerine sürebilirsiniz. Eğer doğal sarı kantaron yağını da egzamaların üzerine sürerseniz gözle görülür derecede egzamadan kurtulmanız mümkün olacaktır.
Epsom tuzu; epsom tuzu cilt rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılır. Magnezyum sülfat içerdiği için, iltihaplanmaların ve kaşıntıların önüne geçer.
Lavanta çayı ve lavanta yağı; lavanta yağı ile lavanta çayı da egzama tedavisinde en çok kullanılan doğal ürünlerdendir. Egzama olan bölgenin sürekli olarak nemlendirilmesi gerekir. Bu nedenle kimyasal içeren nemlendirici kremler yerine lavanta yağı kullanılması daha doğru olacaktır.
Egzama Yaralarına Ne İyi Gelir?
Aslında bahar aylarının gelmesi ile beraber bu sorular daha sık sorulmaktadır. Çünkü mevsimsel olarak çıkan egzama rahatsızlığı çeşidi daha çok bahar aylarında kendini gösterir. Egzama yaralarının yatışması ve daha fazla büyümemesi için kesinlikle kaşınmaması gerekir. Bu nedenle egzama yaralarını kaşımaktan kaçınmalısınız. Yine kozmetik ve parfüm gibi ürünlerden de uzak durulması şarttır. Egzama ağrıları için bazı doğal bitkiler ve yağlar da mevcuttur. Örneğin lavanta yağı, papatya özü yağı ve zeytinyağı egzamada kullanılabilecek en iyi doğal yöntemlerden sadece birkaçıdır.
Egzamaya İyi Gelen Kremler
Egzama için farklı kremleri kullanabilirsiniz. Fakat krem kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Egzamaya iyi gelen kremler ise;
- Bepanthol sensiderm krem,
- Sante plus yatıştırıcı krem seti,
- Hametol krem,
- Lr egzama,
- Dermatop krem,
- Advantan krem,
Doğal ve bitkisel yöntemlerle beraber tüm bu kremleri de kullanabilirsiniz. Ancak hamile ve emziren annelerin mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekir.
Egzama Tamamen İyileşir mi?
Egzama rahatsızlığı olan kişilerin en çok merak ettiği konu ise egzama tamamen iyileşir mi? sorusudur. Egzama tamamen iyileşmez. Ancak kontrol altına alınabilir. Bu sayede kaşıntı ve acı veren bu hastalık ile beraber yaşamayı öğrenebilirsiniz. Gerekli tedaviler yapılmadığında ise hastalık daha fazla artarak, kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler.
Egzama Bulaşıcı mı?
Egzama bir deri rahatsızlığı olduğu için pek çok kişiye bulaşıcı bir hastalık gibi gelebilir. Ancak egzama kesinlikle bulaşıcı değildir. Örneğin; bir annede egzama yaraları varsa bebeğine bulaşma ihtimali yoktur. Ancak genetik faktörler ile bebeğe geçebilir. Dokunma gibi yollar ile de kesinlikle bulaşmaz.
Saçta Egzama Olur mu?
Kafa derisinde kaşıntı ve pul pul dökülme yaşayan kişiler için egzama belirtisi vardır diyebiliriz. Eğer kişiler yoğun bir stres altında ise saçta egzama daha fazla görülebilir. Saça uygulanacak losyonlar ve doğal kürler ile saç diplerindeki egzama kontrol altında tutulabilir. Özellikle doğal ve kimyasal içermeyen şampuan seçimi yapılarak, kafa derindeki egzama kendiliğinden kaybolacaktır. Elbette egzamanın kaybolması tedavi edildiği anlamına gelmez. Bu nedenle saç bakımına özen göstermeniz gerekir.
Zeytin Yağı Egzamaya İyi Gelir mi?
Zeytin yağı, vücut için oldukça önemli bir doğal yağdır. Egzama yaşanan bölgelere bir miktar zeytin yağı uyguladığınızda kaşıntı ve kanamaların hemen geçtiğini göreceksiniz. Dolayısı ile zeytin yağı egzamaya iyi gelir mi? Sorusunun cevabı evet iyi gelir olacaktır.
Egzamaya İyi Gelmeyen Yiyecekler
Eğer egzamayı kontrol altında tutmak istiyorsanız mutlaka yiyecek ve içeceklere özen göstermeniz gerekir. Bazı yiyecekler özellikle de doğal asidi yüksek olan yiyecekler egzamanın daha fazla kaşınmasına ve yayılmasına neden olur. Egzamaya iyi gelmeyen yiyecekler ise;
- Domates,
- Acı biber,
- Salça,
- Limon ve diğer asitli yiyecekler,
- Kola,
- Süt, patlıcan,
- Aşırı yağlı yiyecekler örneğin kızartmalar,
Tüm bu yiyecekleri dikkatli bir şekilde tüketmenizde fayda vardır. Öte yandan hazır gıdalar ve koruyucu içerikli gıdalar da egzamanın yayılmasına neden olur.