Demir Eksikliği Nedir? Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği, pek çok insanda görülen rahatsızlıklardan biridir. Demir eksikliği yaşayan kişilerde genel bir yaş söz konusu olmadığı için her yaştan insanda görülmektedir. Eğer demir eksikliği bir an önce tedavi edilmez ise, ilerleyen dönemlerde pek çok farklı hastalığın ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Alyuvarların kanda azalmasına demir eksikliği adı verilir. Demir eksikliği çok kişide görüldüğü için hafife alınan bir problemdir. Ancak bu durum asla hafife alınmamalıdır. İlerleyen demir eksiklikleri, hamile kalamama, aşırı halsizlik, kronik yorgunluk ve unutkanlık gibi pek çok sorunu beraberinde getirir.
Demir eksikliği için doktorun vereceği ilaçlar eksiksiz olarak kullanılmalı ve buna ek olarak içeriğinde bol miktarda demir vitamini olan besinler tüketilmelidir. Demir eksikliği nedir? Demir eksikliği belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik. İşte demir eksikliği ile ilgili tüm detaylar…
Konu Başlıkları
Demir Eksikliği Nedir?
İnsan kanında bulunması gereken bazı vitaminler vardır. Bunlardan biri de demir vitaminidir. Eğer kişilerin vücuduna yeteri miktarda demir vitamini girmez ise kanda alyuvar üretimi azalır. Bu duruma da demir eksikliği adı verilir. Demir eksikliği sonucunda, hücrelere ve organlara taşınan oksijen miktarı azalır. Demir eksikliği yaşayan kişilerde kansızlık, yani anemi sorununu ortaya çıkarır. Özellikle bebeklerde demir eksikliği sorunlarının yaşanmaması gerekir. Aksi halde beyin fonksiyonları geri kalabilir. Bu nedenle bebeklerde sıkça demir oranı ölçülür. Yine bebekler belli bir aya ulaştığında demir takviyesi verilir.
Demir Eksikliği Neden Olur?
Demir eksikliğinin en büyük nedeni, dışarıdan demir vitaminin alınamamasıdır. Yani tüketilen gıdalardan yeteri miktarda demir alınması gerekiyor. Eğer düzenli miktarda demir içeren gıdalar tüketilmezse zamanla kandaki demir miktarı yetersiz gelecek ve demir eksikliği meydana çıkacaktır. Bunun dışında bayanlarda adet dönemlerinde demir kaybı yaşanır. Bu dönemlerde bayanlar alabildikleri kadar demir takviyesi almalıdır. Demir eksiliğinin diğer nedenleri ise;
- Emzirme döneminde demir eksiklikleri meydana gelir.
- Hamilelik dönemlerinde demir eksiklikleri sıkça yaşanır.
- Gençlik çağlarında, büyümeye bağlı olarak ortaya çıkar.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliğinin belirtileri, ilk etapta anlaşılamayabilir. İlerleyen dönemlerde fark edilen demir eksikliği tedavisi ise uzun sürer. Bu nedenle belirtilerine dikkat etmekte fayda vardır. Kişiler düzenli olarak demir değerlerini kontrol ettirmelidir. Özellikle hamillik dönemlerinde gerekli testlerin zamanında yapılması büyük önem taşır. Demir eksikliğinin belirtileri ise;
- Saçlarda dökülmeler,
- Ciltte kuruluk ve deride pul pul dökülmeler,
- Saç uçlarında yaşanan kuruluk ve kırılma durumları,
- Ağız içinde yaralar,
- Dilde kuruluk ve yanma,
- Ağız içinde hassasiyet ve aft yaralarının çıkması,
- Halsizlik,
- Sürekli uyku hali,
- Unutkanlık,
- Baş dönmesi,
- Nefes almada zorluk,
- Adapte olamama ve dikkat dağınıklığı,
- Gözlerde kararmalar,
- Kronik baş ağrısı,
- Kişilerde sürekli olarak görülen depresyon.
Tüm bu belirtiler demir vitaminin eksikliğine işaret etmektedir. Bu nedenle demir eksikliği ilerlemeden doktor gözetimine gidilmesi tavsiye edilir.
Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?
Vücutta demir vitamini eksikliği beraberinde farklı hastalıkları getirir. Bu nedenle demir eksikliği nasıl giderilir? sorusunun cevabını iyi bir şekilde bilmek gerekir. Demir eksikliği için bazı besinlerin düzenli olarak tüketilmesinde fayda vardır. Demir vitamini için vücuda alınması gereken besinler ise;
Kabak çekirdeği; kabak çekirdeği içerdiği bol miktardaki demir vitamini ile vücutta eksik olan demir vitamini ihtiyacı karşılanmış olur. Üstelik sadece demir değil, bunun yanı sıra A ve E vitaminleri de kabak çekirdeği içinde bol miktarda bulunur. Günlük olarak bir avuç kabak çekirdeği tüketmek, vücudunuzun günlük demir ihtiyacını karşılayacaktır. Üstelik demir eksikliğinin eksilerinden biri olan yorgunluğu da alacaktır.
Et; kırmızı etin içinde bol miktarda demir bulunur. 100 gram kırmızı ette yaklaşık olarak 2.7 mg demir vitamini mevcuttur. Bu nedenle bol miktarda kırımızı et tüketilmesi gerekir. Kırmızı et tüketirken çok pişmiş olmamasına dikkat etmenizde fayda vardır.
Meyve kuruları; erik kurusu, üzüm kurusu, kayısı kurusu gibi meyve kurularının içinde demir vitamini mevcuttur. Özellikle ara öğünlerde birkaç adet kuru meyve tüketilmesi, hem sağlıklı bir yaşam açısından hem de demir eksikliğinin giderilmesi açısından önem arz eder.
Yumurta; özellikle kahvaltılarda günlük olarak bir adet yumurta tüketilmesi gerekir. Yağda yumurta yerine haşlanmış yumurta tüketmek demir açısından daha sağlıklı olacaktır. Yine yumurta ile beraber, ceviz ve yeşil yapraklı sebzeler tüketildiğinde demir miktarı daha da artmış olacaktır.
Demir İlacı Hangisi?
Eğer demir eksikliği problemine karşı sadece dışarıdan alınan gıdalar yeterli olmuyorsa mutlaka demir ilaçlarının kullanılması gerekiyor. Dolayısı ile demir ilacı hangisi? gibi sorular sıkça sorulabilir. Demir ilaçları kişilerin kendi başlarına alabilecekleri herhangi bir ilaç değildir. Bu nedenle demir ya da kansızlık sorunu çeken kişilerin mutlaka doktor kontrollerinde demir ilaçları almaları gerekir. Çünkü fazla miktarda ya da yanlış şekilde kullanılacak demir ilaçları vücutta pek çok farklı sorunu beraberinde getirebilir. Ani kalp krizleri ise bu sorunlardan sadece bir tanesidir.
Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri
En çok korkulan durumlardan biri bebeklerde yaşanan kansızlıktır. Bu bağlamda bebeklerde demir eksikliği belirtileri merak konusudur. Bebeklerde demir ölçümleri düzenli olarak yapılır. Buna ek olarak kan damlaları kullanılmaktadır. Küçük bebeklerde demir eksikliği belirtileri bebeğin fazla uyuması ile anlaşılabilir. Yine bebeklerde huysuzluk sorunları da görülebilir. Ancak annelerin bebeklerde yaşanan demir eksikliklerinden haberi olmayabilir. Bu nedenle doktor kontrolleri ve kan damlaları asla ihmal edilmemeli ve bebekler riske atılmamalıdır.
Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?
Çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde demir eksikliği çok sık görülür. Bu da çocukların derslerine ve günlük yaşamlarına olumsuz şekilde yansır. Çocuklarda görülen demir eksiklikleri için doğru ve düzenli beslenmenin yapılması gerekir. Çocukların kuru üzüm başta olmak üzere kuru meyveleri bolca tüketmesi gerekmektedir. Bunun yanında haftada bir kez karaciğer tüketmeleri gerekir. Ispanak ve pekmez tüketimi de asla ihmal edilmemelidir.
Çocuklarda Demir Değeri Kaç Olmalı?
- Yeni doğan bebeklerde: 25 – 300 ng
- Bir aylık bebekte: 200 – 600 ng
- İki aylık ve beş aylık bebekte: 50 – 200 ng
- Altı aylık ve daha sonrası için: 7 – 142 ng olması gerekir.
Yetişkinlerde ise;
Kadın: 10 – 150 ng
Erkek: 12 – 300 ng değerlerinde olmalıdır.