Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Alerjik Cilt Hastalıkları Nelerdir?

28.07.2019
0
1.314
Alerjik Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Cilt üzerinde yaşanan şişlik, kaşıntı, kızarıklık ve kabuklanma gibi durumlar, genel olarak alerjik bir rahatsızlıktan dolayı kaynaklanmaktadır. Bu alerjik rahatsızlıkların belirtileri olarak ortaya çıkan durumlar, bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur. Bağışıklık sistemi bozukluğu olarak ortaya çıkan alerjik cilt hastalıkları, pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar oldukça çeşitlidir ve her bir bireyde farklı sebeplerle, farklı şekillerde gözlemlenir.

Alerji Nedir?

Alerji, bağışıklık sisteminden kaynaklanan, vücudun verdiği bir reaksiyondur. Alerji problemleri yaşayan insanların bağışıklık sistemleri yani immüm sistemleri, yaşam alanlarındaki polen, hayvan tüyü, toz ve küf gibi genel olarak zarar verici olmayan maddelere karşı bir reaksiyon sergilerler. Bu zarar verici olmayan maddelere de alerjen denmektedir.

Alerji gelişmesine sebebiyet veren alerjenler ile karşı karşıya kalan normal kişilerin immüm sistemleri durumu kontrol altına alır. Fakat herkesin bağışıklık sistemi, bu durumu kontrol altında tutacak özellikte olmayabilir. İşte tam da bu noktada vücutları, bu alerjenlere tepkiler vererek, alerjinin varlığını gösterirler.

Son yıllarda, dünyada ve ülkemizde alerjik hastalıkların ve alerjik deri hastalıklarının arttığı gözlemlenmektedir. Oldukça sık karşılaşılan cilt alerjileri, egzama, ürtiker, atopi, kontakt dermatit gibi rahatsızlıklardır. Böyle bir durumda mutlaka bir cilt uzmanıyla görüşmeli, alerji testi yaptırılmalıdır. Cilt alerjileri genel olarak antihistaminik krem kullanarak tedavi edilmektedir.

Alerjik Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Atopi

Atopi, bir insanın alerjik reaksiyon göstermesine yatkın olması durumudur. Atopik dermatit olarak adlandırılan hastalığın var olduğu kişiler, zaman içerisinde, uzun vadede alerjik nezle ve astım gibi farklı hastalıklara da yakalanabilmektedir.

Egzama (Atopik Dermatit)

Atopik dermatit hastalığı olan kişilerde, genel olarak kaşıntı, kızarıklık, pullanma gözlemlenmektedir. Aynı zamanda kuruluk da yapan bu hastalık, sürekli olarak tekrar eder ve belli aralıklarla kendisini gösterir.  Bulaşma riski olmayan, alerjenler dışında stres gibi unsurlardan da kaynaklanabilmektedir.

 

Kontakt Dermatit

Bir etken karşısında gelişen alerjik deri hastalığıdır. Cildin, kozmetik ürünler, ilaç, deterjan ve temizlik ürünleri, bitkiler, ışık, güneş ışını gibi etkenlere maruz kalması sonrasında gelişen bir hastalıktır. Bu etkenlerin sonrasında ciltte, döküntü, pullanma, kaşınma, kızarıklık gibi reaksiyonlar gelişir. Bu hastalık, bazen irritasyon etkisi ile bazen de alerjik olarak ortaya çıkar.

İrritan Kontak Dermatit

Genel geçer olarak kabul edilen, direkt olarak alerjiye yol açtığı bilinen maddelerin, cilt üzerine temas etmesi ile ortaya çıkan alerjik bir deri hastalığıdır. Bu maddelerin temas ettiği deri üzerinde döküntüler yaşanır. İrritan Kontak Dermatit hastalığına en sık olarak yol açan madde; deterjan ve temizlik ürünleridir. Bu sebeple, şikayetler de en çok el bölgesinde olmaktadır. Ve bu hastalığa sahip kişilerde, deterjan benzeri kimyasala maruz kalır kalmaz anında reaksiyon gerçekleşmektedir.

Alerjik Kontakt Dermatit

Alerjik Kontakt Dermatit hastalığı, genel olarak ve en yaygın şekilde, bitkilerden kaynaklanmaktadır. Bu hastalığın sebebi, bazı bitkilerin içerisinde yer alan urisol adı verilen maddedir. İçerisinde urisol bulunan bitkilerin, cilde temas etmesi ile alerjik reaksiyon gelişmeye başlar ve deri üzerinde döküntü, kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık gözlemlenir. Bitkinin cilde temasından sonra, 24 saat ile 48 saat arasında bir sürede hastalık kendini göstermeye başlar.

Ürtiker

Ürtiker, halk arasında bilinen kurdeşen hastalığı ile aynı hastalıktır. Cilt üzerinde ataklar halinde ortaya çıkan ve 24/48 saat içinde solarak kaybolan kızarıklıklar ve kabarıklıklardır. Ürtiker hastalığının iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; akut ürtiker ve kronik ürtikerdir.
Soğuk ya da sıcak, su, basınç ve güneş bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan etmenlerdir. Ürtiker, vücudun her yerini tutabilen bir hastalıktır.

  • Akut Ürtiker

Alerjik deri hastalıkları, bir süre aktif olarak kendini gösteren daha sonra, zamanla geçen hastalıklardır. Genellikle, alerjiden kaynaklanan cilt üzerindeki döküntüler altı hafta kadar bir süre içerisinde geçmektedirler. Fakat döküntü geçse bile, hastalığın tedavisi için ilaç kullanımına devam edilir. Tam da bu noktada akut ürtiker cilt hastalığı belirebilir. Akut ürtikerin, yetişkin insanlarda çıkmasının en büyük nedeni, kullanılan bu alerji ilaçlarıdır. Ayrıca, tüketilen kabuklu kuru yemişler, fındık, fıstık, ceviz gibi gıdalar ve bazı besinler akut ürtikere yol açabilmektedirler.

  • Kronik Ürtiker

Cilt üzerinde görülen, pullanma, döküntü, kaşıntı, kabarcık gibi durumlar altı haftadan fazla bir süre devam ediyorsa, bu hastalığa kronik ürtiker teşhisi konulmaktadır. Genel olarak yetişkin insanlarda görülmektedir.

Alerjik Deri Hastalığı Nedenleri

Yapılan araştırmalar sonucunda, alerjik deri hastalıklarının kaynağı olarak genetik geçişin payının büyük olduğu ortaya konmuştur. Anne ya da babasında alerjik deri rahatsızlığı olan kişilerin, kendilerinde de alerjik bir deri hastalığının gelişebilmesi yüksek ihtimalle mümkün olabilmektedir. Fakat bu durum, her zaman geçerli değildir. Anne ya da babasında veya her ikisinde deri hastalığı olan kişilerin, kendisinde de yüzde yüz bir hastalık çıkacak anlamı bulunmamaktadır.

 

Genetik geçiş dışında, fiziki ve çevresel faktörlerin de etkisiyle alerjik deri hastalıkları gelişebilmektedir. Bir alerjen ile sık sık karşı karşıya kalmak, bir hastalığın doğmasını tetikleyebilmektedir. Örneğin; zehirli gazların fazlasıyla olduğu, çevre ve hava kirliliğinin maksimum noktada olduğu şehirde yaşayan insanların alerjenlere maruz kalması, kırsal kesimlerde yaşayan insanların alerjenlere maruz kalmasından daha fazla mümkündür.

Yani; bir insanın yaşadığı doğal ortam ve yaşam tarzı, kişinin alerjik rahatsızlıklara yakalanmasını etkileyen önemli unsurlardır. Ayrıca, vücudun alerjiye bağlı tepki geliştirmesinin nedenleri bir tanesi de yemek kültürüdür. Bazı insanların, bazı yiyeceklere karşı hassasiyeti bulunur ve bu yiyecekleri tükettiklerinde vücut belirti vererek alerjiyi işaret eder. Bu belirtiler; kızarıklık, kaşıntı şeklinde kendisini gösterebilir.

Çocuklarda Alerjik Cilt Hastalıkları

Alerjik deri hastalıkları, bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir hastalık çeşidi olduğu için, ilk aylarından itibaren çocuklarda da gözlemlenebilmektedir. Genel olarak, bebeklerde gözlemlenen alerjik reaksiyonlar anne sütü emdiği dönemden itibaren baş gösterebilmektedir. Her ne kadar yeni doğan bebek, dışarıdan bir gıda tüketmese de, anne sütünden kaynaklanan bir nedenle alerji olabilir ve reaksiyon gösterebilir.

Çünkü annenin yediği her besin, süt ile birlikte çocuğa da geçmektedir. Bu nedenle, eğer anne sütü içen bebeklerde alerjik bir durum var ise, anne de beslenmesine dikkat ederek, alerji yapabileceği belli olan besinlerden uzak durarak emzirme dönemini geçirmelidir. Genel olarak çocuklarda, ek gıdaya geçiş ile birlikte alerjik deri rahatsızlıkları gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ek gıdaya başlayan çocukların cildinde egzama türünde lezyonlar ortaya çıkabilir.

Çocuklarda da atopik dermatit olarak adlandırılan bu hastalıkta, cildin su tutma özelliği kaybolur ve ciltte kaşıntı ve kuruluk şikayetleri yaşanır. Egzama hastalığı olan çocuklar muhakkak besin alerjisi için de gözden geçirilmeli ve bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü, egzama diğer alerjik hastalıkların gelişiminde bir haberci olabilir. Ve egzama ile karşılaşılan çocuklarda çoğunlukla besin alerjisi gözlemlenir.

Alerji Testleri

Alerjik deri hastalıklarını tedavi etmek için öncelikle vücutta alerjiye neden olan etkenlerin yani hastalığın nedeninin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, bir takım testler yaptırılır. Bu testler genel olarak, rinit konjuktivit, atopik dermatit, kontakt ürtiker, astım, böcek sokması, gıda ve ilaç alerjilerinin teşhisinde yapılmaktadır.

Bu testler neticesinde, alerjiye neden olan durumlar belirlenir ve gerekli tedaviye başlanır. Ayrıca kişiler, kendileri de alerjiye sebep olan alerjenlerin ne olduğunu bilirler ise, kendileri de önlem alarak, hastalıklarının olumsuz etkilerini azaltabilirler.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.