Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir? Gündelik yaşamda karşılaştığımız sorunlardan biri de ağız kokusudur. Ağız kokusu insan ilişkilerini en çok etkileyen konulardan biridir. Kişilerde öz güven kaybına ve iletişimsizlik sorunlarına neden olabilir. Ayrıca ağız kokusunun tek sonucu bunlar da değildir. Aslında pek çok kişide görülen ağız kokusunun esas nedeni, sağlık problemleridir. Bu nedenle, sorun asla göz ardı edilmemeli ve bir an önce doktor muayenesine gidilmelidir.
Çünkü ağız kokusu başta, mide ve diğer iç organların sağlığını yitirmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak, dişlerde görülen çürük ve diş eti iltihaplanması gibi durumlar da bu sorunun başlıca problemleri arasında yer alır. İşte tüm bu sebepler göz önünde bulundurularak, hem doğal tedavi yoluna hem de uzman tedavisine baş vurmak gerekir. Eğer ağız kokusu gibi sorunlardan uzaklaşmak istiyorsanız, ağız kokusuna ne iyi gelir? Sorusunun yanıtını yazımızın detayında görebilirsiniz.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız kokusu yaşayan pek çok kişinin ortak sorularından biri de nefes kokması neden olur? sorusudur. Nefes ve ağız kokusunun başlıca nedenleri ise;
- Geçici ağız kokuları; burada daha çok sarımsak, soğan ve pırasa gibi ağır ve yoğun yiyeceklerin tüketiminden dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
- Diş köklerinde yaşanan; enfeksiyon ve iltihaplanma gibi durumlardır.
- Çürük diş; çürüyen diş, içerisinde bakteri biriktirdiğinden dolayı, ağızda kokuya neden olabilir.
- Çeşitli mide hastalıkları; midede yara, gastrit ve ülser gibi durumların ortaya çıkardığı kokulardır. Genelde sabah uykudan kalkınca çok daha sık görülür.
- Boğaz iltihaplanması ve genizde yaşanan akıntı sorunları; boğaz şişmesi ve bademciklerin çok miktarda bakteri biriktirmesi kötü kokuya neden olur.
- Sürekli kullanılan ilaçlar; kronik hastalarda görülen ağız kokularının büyük bir kısmı ilaç kaynaklıdır.
- Ağız hijyeninin sağlanmaması; ağız içi hijyenin sağlanmaması ağızda yemek artıklarının birikmesine ve dolayısı ile bakteri çoğalmasına neden olur. Çoğalan bakteriler ise ağız içinde kötü kokunun yayılmasına sebebiyet verecektir.
- Kullanılan diş telleri ve bazı diş kaplama teknikleri; özellikle metal diş tellerinde ağız kokusu daha sık bir şekilde görülmektedir. Buna ek olarak porselen kaplama gibi diş tedavileri sonrası ağız kokuları yaygın olarak görülen durumların başında gelir.
Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?
Daha çok sabahları ve aç karnına görülen nefes kokusu, eğer kişilerde bir hastalığın habercisi değil ise doğal bitkilerle ve doğal yöntemlerle çözülebilecek problemlerden biridir. Ağız kokusunu önlemek ve gidermek için;
- Dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir. Özellikle sabahları uykudan uyanır uyanmaz dişlerinizi fırçalamanız, nefes kokusunu ortadan kaldıracaktır.
- Karbonat ile ağız gargarası yapmak ağız kokularının ortandan kalkmasına yardımcı olacaktır.
- Eğer nefes kokusunun esas nedeni mide ve diğer iç organlar ise nane çayı içilmelidir. Çünkü nane aroması sayesinde, kötü kokuyu bastırır. Ayrıca midenin tedavi edilmesine de yardımcı olur. Buna ek olarak birkaç adet taze nane çiğneyerek de kötü kokunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
- Hiç geçmeyen nefes kokusu için düzenli olarak probiyotik yoğurt tüketilmelidir. Bu sayede bağırsaklardaki ve midedeki kötü bakteriler zamanla kaybolur ve daha ferah bir nefese sahip olabilirsiniz.
Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Ağız kokusu, daha çok ağız bakımının doğru ve düzgün bir şekilde yapılmadığı durumlarda ortaya çıkan sonuçlardan bir tanesidir. Bu nedenle öncelikle ağız hijyeninize ekstra özen göstermeniz gerekmektedir. Örneğin; günde en az iki kez dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalamanız gerekmektedir. Yine diş ipi kullanarak diş arasında biriken ve kötü kokuya neden olan yemek artıklarını da temizleyebilirsiniz. Bu sayede daha temiz ve daha hijyenik bir ağız yapısına ulaşmanız mümkün olacaktır. Ağız kokusuna ne iyi gelir? Evde çözüm önerileri ise;
Nane; nane antiseptik ve antioksidan bakımından zengin bir bitkidir. Ağız içi hijyenini sağlarken ağızda ve mide gibi organlarda da toksin atma görevi görür. Dolayısı ile hem kokusu hem de içerdiği bileşenler sayesinde ağız ve nefes kokularının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Günde bir fincan nane çayı içebilirsiniz.
Karanfil; özellikle geçici olarak adlandırılan ağız kokularında büyük bir etkiye sahiptir. Karanfil çok hoş kokan ve yoğun bir kokuya sahip olan bir bitkidir. Bu konuda ister ağzınıza birkaç adet karanfil alabilirsiz. İsterseniz de gün içinde bir fincan karanfil çayı içebilirsiniz. Yapılan araştırmalar neticesinde düzenli karanfil kullanmak ağız kokusunu tamamen bitirdiği ortaya çıkmıştır.
Limon ve karbonat; eğer çok fazla rahatsız edici bir nefes kokusu ile karşı karşıya kalıyorsanız, hemen birkaç damla limon ile bir tatlı kaşığı karbonatı karıştırıp, ağız gargarası yapabilirsiniz. Ayrıca dişlerinizi haftada iki kez bu karışım ile fırçaladığınız takdirde ağız kokusu büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.
Mideden Gelen Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Alsında mide içindeki bazı asidik durumlar ve midede su azalması gibi durumlarda ağız kokuları meydana gelebiliyor. Ağız kokusu, gastrit, ülser, reflü gibi mide hastalıklarının habercisi ve belirtisi de olabilir. Böyle bir durumda mutlaka iç hastalıkları yada aile hekimine başvurmanız gerekmektedir. Mideden gelen ağız kokusunu gidermek için evde yapabileceğiniz doğal yöntemler ise;
Bol su içmek: gün içinde vücudun en az iki litre suya ihtiyacı vardır. Midede su azalması, mide asidinin yükselmesine neden olur. Bu da direkt olarak ağız kokusu gibi hoş olmayan sorunların ortaya çıkmasına yol açar. Bu gibi problemlerde ise mutlaka gün içinde bolca su tüketilmesi önerilir.
Kekik çayı içmek; eğer mideden gelen kokuyu gidermek isterseniz, bir fincan kekik çayı içebilirsiniz. Kekik çayının içine birkaç adet karanfil ekleyerek de sonucun daha hızlı etki etmesine katkı sağlamanız mümkün olacaktır.
Bol yoğurt tüketmek; yoğurt ile midenize bir ferahlık verebilir ve midede çoğalan bakterilerin ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Eğer, bir kase yoğurdun içine bir yemek kaşığı kur nane eklerseniz, daha fazla faydasını görebilirsiniz.
Adaçayı; adaçayı gibi ferahlık veren ve antiseptik özelikte olan tüm bitkiler midenin rahatlamasına katkı sağlarken, mideden gelen kötü kokunun da üstesinden gelecektir. Sabah içilen ada çayı ile hem kendinizi daha dinç ve dinamik hissedebilir hem de nefesinizdeki kötü kokuyu ortadan kaldırabilirsiniz.
Tarçın; tarçın bakterilerle savaşan ve hoş kokusu ile dikkat çeken bir bitkidir. Eğer ağız kokusu sorunu çekiyorsanız bir su bardağının içine bir tatlı kaşığı tarçın ekleyip içebilirsiniz. Bu sayede hem ağız içi bakterileri hem de midede oluşan bakteriler ortan kalkacaktır.
Maydanoz; maydanoz en iyi ağız kokusu giderici doğal ürünlerden biridir. Eğer ağız kokusundan şikayetçi iseniz o halde birkaç dal maydanozun üzerine limon sıkıp taze bir şekilde tüketebilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı; Hindistan cevizi yağı ile dişlerinize ham bakım yapabilir, hem de dişlerinizin üzerinde kokuya zemin hazırlayacak olan tartar ve diş taşına çare bulabilirsiniz. Özellikle diş çürüğü, diş eti iltihaplanması gibi nedenlerden dolayı, ağız kokusu durumunuz mevcut ise mutlaka Hindistan cevizi yağını kullanmanız tavsiye edilir.
Ağız kokusu her ne sebeple olursa olsun mutlaka uzman bir doktora baş vurmanız gerekiyor. Çünkü bazı durumlarda ilaçların yan etkisi olabilirken bazı durumlarda da mide başta olmak üzere bir iç organ hastalığının belirtisi olabilir.