Cilt Bakımı Güzellik Kadına Dair Herşey

Ağız İçi Aft Yarası Nasıl Geçer? Aft Yarasına Bitkisel Tedavi

12.09.2019
0
895
Ağız İçi Aft Yarası Nasıl Geçer? Aft Yarasına Bitkisel Tedavi

Aft yarası; ağız içinde mukoza adı verilen tabakada görülen beyaz ve kırmızı ufak yaralardır. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda erkeklere oranla daha fazla aft yarası görülmektedir. Genelde yemek yerken yanak ısırma, stres, bazı gıdalara karşı hassasiyet, ağız içine alınan darbeler ve bazı vitamin eksikliklerinden dolayı görülmektedir.

Yine çok fazla kimyasal içeren diş macunları, sağlıklı olmayan rujlar ve diğer hastalıklar için kullanılan ilaçlar da aft yarasına neden olmaktadır. Kadınlarda ve ergenlik dönemlerindeki bireylerde sıkça görülen,  Aft yarası neden olur? Aft yarası nasıl geçer? Aft yarasına ne iyi gelir? Aft yarası bitkisel tedavi yöntemleri gibi tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Aft Yarası Nedir?

Ağız içi aft, ağız, dudak, damak ve dil bölgesinde pamuğa benzeyen ve acı veren yaralardır. Bu yaralar vitamin eksikliğinden kaynaklanabildiği gibi bazı kronik hastalıklardan dolayı da görülebilir. Aft yarası bulaşır mı? aft yarası bulaşıcı değildir. Fakat önlem alınmazsa kişilerin ağızlarında büyüyerek yeme ve içme hatta konuşmasına da büyük zarar verebilir. Bu nedenle aft yaralarının çözümü ve tedavisi için geç kalınmaması gerekir.

Ağızda Aft Neden Olur?

Ağızda aft oluşmasının pek çok nedenleri olabilir. Eğer aft yarası sık sık tekrar ediyorsa bunun için ilk etapta afta neden olan sebepler bulunmalı ve bu yönde kalıcı tedavi yöntemine gidilmelidir. Eğer Aft yarası altında yatan sebepler bulunmazsa yara geçse bile belli bir süre  sonra kendini yenileyerek tekrar çıkacaktır.  Aft yarasının nedenleri ise;

  • Helicobarcter pylori bakterisi; mide hastalıklarına ve mide ülserine neden olan bu bakteri dudaklarda ve ağzı içinde Aft yaralarına da neden olabilir.
  • Çölyak hastalığı; çölyak hastalığı bağırsaklarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller vücuda alınamaz bunun sonucunda da ağız içinde ve yanaklarda sıkça aft yaraları meydana gelebilir.
  • Behçet hastalığı; aft yarası Behçet hastalığının en bilindik belirtilerinden bir tanesidir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması; kişilerin bağışıklık sistemi zayıfsa burada ağzı içi yaralar meydana gelebilir.
  • Ateşli hastalıklar; özellikle ergenlerde ve çocuklarda görülen yorucu ve ateşli hastalıklar aft yaraları olarak kendini gösterir.
  • Yanlış seçilen ağız bakım ürünleri; kalitesiz ve içeriğinde çokça kimyasal bulunduran ağız bakım ürünleri zamanla aft yaralarına neden olabilir. Bu etmen göz önüne alınarak daha çok bitkisel ağız bakım ürünlerine yönelmek daha doğru olacaktır. Özellikle ağız bakım ürünleri alırken mutlaka sodium lauryl sulfate içermediğine dikkat etmeniz önerilir.
  • Kadınlarda görülen regl dönemleri; adet dönemlerinde kadınların vücudu yorgun düşer ve bağışıklık sistemleri zayıflar. Bu nedenle de aft yaraları çok sık görülebilir.
  • Vitamin eksikliği; özellikle B12, folik asit ve demir eksiklikler aft yaralarına neden olur.

 

 

Ağzı İçi Aft Yarası İçin Doğal Öneriler

Ağzı içi aft yarası için doğal öneriler ile bu acı verici durumdan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Evde uygulayacağınız bitkisel ürünler sayesinde hem ağız temizliği hem de diş bakımları da yapabilirsiniz. Aft bitkisel tedavi yöntemleri ise;

Aft Yarasına Karbonat

Ağız içinde çıkan Aft yaralarını temizleyen en güzel ürünlerden biri karbonattır. Uygulanışı ise; bir tatlı kaşığı karbonat bir bardak ılık su içinde eritilir. Daha sonra gazlı beze batırılıp yara olan bölgeye sürülür. Bu uygulama bebeklerdeki pamukçuklar için de oldukça iyi bir yöntem olacaktır. Yara geçene kadar bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Aft Yaralarına Elma Sirkesi

Elma sirkesi bakterileri öldüren en güzel bitkisel ürünler içinde yer alır. Doğal elma sirkesi ile ağzınızı yıkayabilirsiniz. Böylece aft yarasına neden olan enfeksiyonlar ortadan kalkmış olur.

Aft Yarasına Karadut

Ağız içi yaralarında ve uçuklarda kullanılan karadut yaraları ve uçukları oldukça hızlı bir şekilde tedavi eder. Bunun için karadut yemeniz yeterli olur. Ayrıca kış aylarında karadut reçeli de tüketebilirsiniz.

Aft Yaraları İçin Kekik

Diş eti çekilmelerinde, ağız iltihaplarında ve aft yaralarında kekik çayı kullanılmalıdır. Demlediğiniz kekik çayı ılıyınca ağzınıza gargara yapmanız yeterli olur. Bunun yanında eğer taze kekik varsa taze kekiği çiğnemeniz de ağız içi sorunlarını önler.

Ağız İçi Yaraları İçin Karanfil

Karanfil ağız içi bakterileri öldürürken dişlerin de sağlıklı olmasına yardımcı olur. Ağzınıza alacağınız bir karanfil ile ağız bakımı yapabilir, aft yaralarını tedavi edebilirsiniz.

Aft Yaraları İçin Limon

Limon antiseptik özelliğe sahiptir. Bu nedenle aft yaraları için birebirdir. Bir bardak suya yarım limon sıkıp ağzınızı yıkamanız yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Afta Süt Uygulaması

En bilindik yöntemlerden biri de süttür. Ağız içi yaraların üzerine ve aft yaralarının üzerine bir pamuğa batırdığınız sütü uygulayabilirsiniz. Bu anında rahatlama sağlarken, kısa sürede de yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Maydanoz

Ağız kokularını ve ağız içi bakterileri yok eden maydanoz aft yaraları için de oldukça iyi bir tedavi yöntemidir. Bol miktarda maydanozu çiğneyerek aft yaralarına çözüm bulabilirisiniz.

Tuzlu Su İle Gargara

Bir miktar suyun içine tuz ilave edip ağzınızı gargara yapabilirsiniz. Bu en kolay ve etkili yöntemlerden bir tanesidir.

 

Aft Yarasına Kesin Çözüm

Aft yaraları beslenme sorununu da beraberinde getirir. Bunun için mucizevi bir kür ile aft yaralarından hemen kurtulabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı sumak,
  • Yarım yemek kaşığı elma sirkesi,
  • 1 su bardağı içme suyu,

Hazırlanışı

  • Bir su bardağı su, kaynamaya alınır, kaynayan suyun içine sumak ilave edilir,
  • Birkaç dakika daha sumakla beraber su kaynatılır,
  • Ilıyan suyun içine diğer malzemeler de eklenir,
  • Akabinde karışım ile ağız iyice temizlenerek gargara yapılır.

Aft Yarası Kremi

Aft yarası kremi ve aft spreyleri ile ilerleyen yaraların önüne geçebilirsiniz.

  • Aftdur plus sprey,
  • Aftadur plus jel,
  • Aralmedic aft,

Aft Yaralarını Patlatmak Doğru Mu?

Kişilerin yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi aft yaralarını patlatmak veya oynamaktır. Bu durum enfeksiyonun iyice yayılmasına ve açılan yaralara daha fazla bakteri birikmesine neden olacağı için kesinlikle aft yaralarına el ile temas edilmemesi gerekir.

Aft Yaralarına Hangi Bölüm Bakar

Aft yaraları bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle sürekli kendini yenileyen aft yaraları için mutlaka hekime başvurulması gerekir. Aft yaralarına hangi bölüm bakar? Denildiğinde ise dermatoloji bölümlerinden randevu almanız gerekir. Ayrıca dudak uçuğu için cildiye bölümünden randevu alabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.